Nordmenn på kjøret i Thailand skaper problemer

Akterutseilte turister på fylla og nordmenn i utlandet med rusproblemer er et stadig større problem for utenrikstjenesten.

IDYLL? Thailand kan være en farlig idyll for nordmenn med rusproblemer og dårlig psykisk helse.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Bare i løpet av februar bidro Sjømannskirken i Thailand med hjelp til nordmenn 64 ganger.

Mange av dem som ber om hjelp, er ruspasienter, forteller diakon Hans Konrad Nyvoll til tidsskriftet Rus & Samfunn.

— Vi brukte ca. 100 timer på hjelp til nordmenn i februar. Det dreide seg om både fastboende og tilreisende. Nordmenn som havner på kjøret og strander her, er et stort og voksende problem. Vi har sett en tydelig økning i slike tilfeller etter at Norwegian startet med billigreiser hit.

Mange gjengangere

— Mange er gjengangere, og de utgjør en betydelig belastning for lokalsamfunnet her, spesielt for helsevesenet, sier Nyvoll.

De fleste kommer hit med returbillett. Så havner de på kjøret, og billetten går ut. Så går reiseforsikringen ut, om de har en, forteller han.

— For gjengangerne blir muligheten for at familien vil eller kan hjelpe, brukt opp. Ambassaden kan oftest ikke hjelpe dem, for de tilfredsstiller ikke kravene for å få nødlidenhetslån.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Se stor oversikt over ferielandenes promillegrenser:

Les også

Vi kjører mer i fylla på ferie enn hjemme

Kan ikke ta vare på seg selv

— Ruspasienter som blir psykotiske mens de er her, kan havne i alvorlige problemer, for politiet vil helst ikke ta i dem i det hele tatt. Mange av dem havner også i gjeld til bareiere, hoteller, og da blir passet beslaglagt som en garanti for pengene.

Nyvoll sier passnekt kan være et tiltak som kan redusere problemet, men det vil kreve en lovendring.

— Det kommer stadig mennesker hit som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, og som ikke skulle fått lov til å reise utenlands, når de setter både seg selv og andre i livsfare. Det må også være legens eller behandlerens ansvar å nekte slike personer å reise til for eksempel Asia, sier diakon Nyvoll. (©NTB)

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Få flere saker fra reiseredaksjonen:

Publisert: