Bli med på matsafari i Göteborg

Den svenske byen er et matmekka med seks stjernerestauranter og et trendy matmiljø.

VINBAR: Sk Mat och Människor har fått en stjerne i Michelin-guiden i år. Restauranten serverer nordiske retter med moderne vri. De har også vinbar, hvor australier Scott Webster mikser drinker.
POPULÆRT: Mr. P, ved teateret på Götaplatsen, har inne- og uteservering, brasseri og en kul bar. Prøv kyllingen på spyd!
HELT FULLT: Sol + lunsj = fulle bord og køer i Göteborgs populære områder.
LANGE KØER: Lunsj betyr varm mat i Sverige, og matbilene på torget i Magasingatan opplever et rush av sultne göteborgere.
LAM PÅ MENYEN: Kokk Karl Vengman griller lammet i en trendy liten grill på restaurant Koka.
HJEMMEBAKT: Knekkebrød og andre sprø brød er hjemmelaget på Koka. Servert med ost.
MATBY: Göteborg er en av de beste matbyene i Europa akkurat nå, og nyter godt av et pulserende unge og innovative kokker.
STORT KJØKKEN: På Sjømagasinet jobber det rundt 40 stykker fast. Ulf Wagner følger med mens maten preparers og sendes ut av Olof Ekholm.
SØTT: Dessert hører med, også til lunsj. Ulf Wagner følger med mens Paulina Stockholm lager karamelldessert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hva er det med matscenen i Göteborg?

I vår fikk to nye restauranter én stjerne i Michelin-guiden. Totalt fikk seks restauranter én stjerne hver, det meste noensinne i byen. Stjernetettheten mot innbyggertall på omtrent 500.000 er stor.

De våger litt mer i Göteborg nå, og byen er ikke lenger så tradisjonell i matveien, mener matskribent Alice Brax. Hun har bodd ti år i Stockholm, og fulgt mattrendene nøye. For et par år siden flyttet hun hjem til Göteborg.

Hun opplever kokkene som nysgjerrige, sultne og uredde. Flere av dem er unge og satser på trender, noe byens innbyggere og turister tar vel imot.

— Koreansk og mexicansk er blant de nyeste trendene vi ser nå. Og kokkene i Göteborg er ikke bare tidligere ute enn i Stockholm, maten er også rimeligere. Og det er unge som våger å starte noe. Det er spennende, sier Brax.

POPULÆRT: Mr. P, ved teateret på Götaplatsen, har inne- og uteservering, brasseri og en kul bar. Prøv kyllingen på spyd!

Hun har sett en dreining i det nordiske kjøkkenet den siste tiden.— Lenge har det nordiske kjøkken vært det eneste rette, men vi ser at flere ser ut og ganske bredt. Flere kokker jeg kjenner, har for eksempel reist til Peru for å få inspirasjon, forteller hun.

Lunsj er stort i Sverige, og svenskene er flinke til å spise ute i arbeidstiden. Når septembersolen skinner over byen, er det en kø av dresskledde, studenter, unge og gamle på gaterestaurantene byen rundt.

— Vi forventer bra og billig lunsj, sier Brax og legger til at mange av de mer eksklusive restaurantene av den grunn kun serverer middag.

Trenger du reiseinspirasjon? Få det av vårt reisepanel:

Les også

Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

LANGE KØER: Lunsj betyr varm mat i Sverige, og matbilene på torget i Magasingatan opplever et rush av sultne göteborgere.

Mat fra bilenDet er ikke bare stjernerestauranter. Food trucks setter farge og smak på bymiljøet. På det store torget i Magasingatan, som egentlig er en parkeringsplass, står det tre slike matbiler og selger til sultne göteborgere. Korv, «macka» (brødskriver) og salat står på menyene. Noen er økologiske, andre vegetariske eller helsvenske.

Byens beste kaffebar, Da Matteo, har etablert seg på plassen og gradvis tatt over industrilokalene. De benyttes til kaffebrenneri, bakeri og utsalg.

Studenter, foreldre i permisjon, kaffedater – alt mulig av folk er innom lokalene som stadig ekspanderer. Ta en titt rundt hjørnene, så vil du oppdage blomsterbutikk, hipstersjappe med designklær og tilbehør, lekebutikk og interiørbutikk.

SOLVEGGEN: Amanda Arrell (t.v.) og Rebecca Timms Eliasson går ofte på kafeen Da Matteo, og nyter kaffen i solveggen. De mener kafeen har endret området totalt.

I solveggen ut mot parkeringsplassen, slapper Amanda Arrell (21) og Rebecca Timms Eliasson (23) av.— Hit kommer vi ofte, sier Arrell.

— Ja, det kan nesten virke som det alltid er sol her, det er så godt å slappe av med god kaffe i solveggen, sier Eliasson og myser mot solen.

De synes det var en gledelig overraskelse i bybildet da den populære kafeen etablerte seg. Det har skapt et rikere byliv, mener de.

Glad i ekstra god mat?

Les også

Her spiser du godt i New York

Ekteparet som forandret byen

De arbeider ikke som kokker selv, men står bak noen av de kuleste og beste stedene i Göteborg akkurat nå. Ekteparet Björn og Sofie Persson driver Koka, en av de nye restaurantene som fikk tildelt en stjerne i Michelin-drysset. Spisa Matbar, Familjen og jazz— og vinbaren Björns Bar i kjelleren på Koka, drives av dem.

MATSKRIBENT: Alice Brax er matskribent, og beskriver et spennende, nytenkende matmiljø i Göteborg med unge, uredde personer som satser på internasjonal mat.

— Vi over 30 kan kose oss der med god vin på glass og god musikk i baren. Det er trivelig, sier Brax.Restaurant Koka, tidligere Kokk & Vin, har totalforvandlet menyen og stilen til det ultramoderne og «enkle». Interiøret er en miks av furu, skinn og duse, mørke farger. En lun nordisk stemning.

Rene smaker er mantraet. Mer nå enn før, røper kjøkkensjef Jonas Larsson.

Han er i sving på kjøkkenet og venter et selskap på 20 stykker denne kvelden.

KOKA: Kokkene Sebastian Höckert (t.v.) og Karl Vengman lager kveldens mat på restaurant Koka.

Krabbene renses og serveres med solbærsyltet kålrabi. Lammet snus og vendes på en liten, rund supergrill. Varmelampene gjør rommet hett, men ingen av kokkene svetter. Ikke ennå i alle fall.Larsson forteller om en boom av restauranter i byen bare det siste året. Han følger med på mattrendene og liker at det er så mye forskjellig.

KRABBE PÅ EN NY MÅTE: Forrett av krabbe sammen med kålrabi syltet i solbær. Rene, spennende smaker fra Koka.

— Jeg har jobbet i Stockholm, men ville ikke byttet til en annen storby nå. Göteborg har så mye bra, sier han.Etter en treretters må en «nightcap» til. I nærheten av Göteborgs Avenyen ved teateret, ligger nok en stjernerestaurant; SK Mat och Människor. Australske Scott Webster mikser drinkene i vinbaren denne kvelden.

— En kokkevenn av meg i London, sier Göteborg må være den mest spennende matbyen i Europa akkurat nå. Jeg er enig, sier han, før tyttebærbellinien settes på bordet.

Få innsidetips til en av Tysklands kuleste byer:

Les også

Her spiser du godt i Berlin

En sjømatklassiker ved elven

— Den beste sjømaten i Sverige får du i Göteborg, Stockholm kan ikke måle seg, sier Brax.

STJERNEKOKKER: De prisbelønte kokkene Ulf Wagner (t.v.) og Gustaf Trägårdh driver tradisjonsrike Sjømagasinet i Göteborg.

Et kvarters trikketur fra sentrum ligger Sjømagasinet. Den første restauranten med Michelin-stjerne i Göteborg holder fremdeles stand. Beliggenhet rett ved elven i lokaler fra 1775, hvor det henger mye historie i veggene. Her har det vært båtnaust, fengsel, fabrikk, ja, det meste. Lokalet fylles opp når klokken nærmer seg tolv.Siden slutten av 80-tallet har det vært en av Sveriges beste sjømatrestauranter, og ved roret står to av landets beste kokker: Ulf Wagner og Gustaf Trägårdh. Sistnevnte var årets kokk i 2010, og har et TV-team i hælene, han øver til Bocuse d’Or. Litt stresset, men han tror resultatet blir bra.

FISKESUPPER: Servitør Josefin Bergman heller i hummersuppe over sopp og biter av skalldyrene på Sjømagasinet.

— Vi får fersk fisk inn i restauranter to til tre ganger om dagen. Og her baker vi vårt daglige brød, forteller Wagner, under omvisningen på kjøkkenet.Det knuses hummer på én stasjon. Wagners hummersalat og hummersuppe er berømt, og selv om menyen endres med sesongene, så består disse rettene.

— Noen signaturretter må man ha, legger han til.

Så da blir det hummersuppe til lunsj. Kremet, fyldig med sopp og hummerbiter.

Interessert i matreiser? Her får du flere gode tips:

Les også

Er dette Italias aller beste mat? 

Les også

Disse ti byene har verdens beste restauranter

Les også

Williamsburg: Den ultimate guiden til en av New Yorks kuleste områder

Les også

Her er de beste ølhagene i München

Les også

Glapp Noma? Her er ni andre stjernerestauranter å velge mellom

Les mer om reiser i Sverige:

Denne lille øya har få attraksjoner, men er en av Sveriges største reiseopplevelser

Les også

Bli med på takvandring i Stockholm

Les også

Racertoget har inntatt Norge

Les også

Sveriges største øy har flest soltimer om sommeren

Les også

I Smålands dype skoger er Pippi, Emil og Marikken sprell levende 

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: