Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France

Fransk påtalemyndighet vil gå inn for tiltale flyselskapet Air France for uaktsomt drap og forsømmelse i forbindelse med flystyrten i 2009. – Dette endrer ingenting for oss, sier datter av og søster til de to bergenserne som omkom.

MISTET LIVET: 228 personer omkom i ulykken i Atlanterhavet 1. juni 2009. Scanpix

Det opplyser kilder i det franske rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP. Fransk påtalemyndighet har konkludert med at Air France var klar over at Airbus 330-flyet hadde problemer med fartsmålerinstrumentet, men ikke informerte eller trente opp piloter i hvordan de skulle håndtere problemene.

Fire nordmenn

228 personer mistet livet da flyet 1. juni 2009 styrtet Atlanterhavet under en storm. Fire av disse var norske statsborgere. Blant dem var 58 år gamle Karsten Moholt og sønnen Karsten Aleksander (35) fra Bergen.

Les også

Air France-ulykken fremdeles et mysterium

Undersøkelser viste at styrten skjedde som følge av problemer med å kontrollere flyets hastighet.

Det tok to år før flyet ble lokalisert, 3.900 meter under havoverflaten i Atlanterhavet utenfor Brasil. Flyet var på vei til Paris fra Rio de Janeiro.

Påtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å ta ut tiltale mot flyprodusenten Airbus.

MISTET FAR OG BROR: Linn Cecilie Moholt tok over ledelsen i familiebedriften da faren og broren omkom i flystyrten. Vegar Valde (arkiv)

– Endrer ingenting

Linn Cecilie Moholt, datter av Karsten Moholt, og søster av Karsten Aleksander, er aller mest opptatt av at sannheten skal komme frem.

– Det som er viktig for oss i familien er at vi får svar på alle spørsmål, for å forhindre at liknende ulykker skjer i fremtiden, sier Moholt.

Hun sier det er vanskelig å ta stilling til hvorvidt tiltalen er på sin plass eller ikke.

– Vi har ikke forutsetning for å si noe om tiltalen, vi har jo ikke informasjon fra etterforskningen om hva som ligger til grunn.

Moholt og familien ønsker aller mest å fortsette livet som vanlig.

– Det er ti år siden ulykken i år, så det er noe familien har lagt bak seg. Dette endrer ingenting for oss, sier Moholt.

– Det vi er opptatt av er som sagt at hvis det fortsatt er ubesvarte spørsmål er det viktig å få svar på dem. Det er den eneste måten man kan hindre tilsvarende ulykker seinere.

Familien ønsker ikke å delta i rettssaken på noen måte.

– Vi kommer ikke til å reise til Frankrike eller følge rettssaken. Men vi får helt sikkert informasjon om utfallet, sier Moholt.