Terrorsiktelse mot 29-åring etter New York-angrepet

Amerikansk påtalemyndighet har tatt ut terrorsiktelse mot en 29-åring etter angrepet i New York der åtte personer ble drept.

Publisert Publisert

Sayfullo Saipov kjørte en leiebil av typen pickup og meide ned fotgjengere og syklister langs en sykkelvei på Manhattan tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Terrorsiktelsen mot 29 år gamle Sayfullo Saipov, som innvandret fra Usbekistan, omfatter å stille materiell og ressurser til rådighet for en utenlandsk terrorgruppe, og bruk av vold og ødeleggelse av motorkjøretøy, heter det i papirene som påtalemyndigheten kunngjorde onsdag ettermiddag.

Dagen i forveien var både politiet og New Yorks ordfører Bill de Blasio raskt ute med å omtale angrepet som et terrorangrep.

29-åringen ble pågrepet etter å ha meid ned syklister og fotgjengere og deretter kjørt inn i en skolebuss. Åtte personer ble drept og elleve såret. Ifølge vitner skal han ha ropt «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk, og det ble ifølge politiet funnet en lapp der han hyller IS.

29-åringens forsvarer har så langt ikke svart på henvendelser om å kommentere saken.

Samtidig som siktelsen ble kjent onsdag, opplyste FBI at en 32 år gammel usbeker som politiet ønsker avhørt, er etterlyst i samme sak. Kort tid etter varslet FBI at det «ikke lenger» leter etter en person nummer to.

Les også

New Yorks guvernør: Gjerningsmannen har forbindelser til IS

Les også

Halloween-paraden i New York trosset terrorangrepet

Les også

Åtte drept i terrorangrep i New York – nå skal sikkerheten skjerpes

– Dødsstraff

Påtalemyndigheten hevder 29-åringen først begynte å planlegge et angrep for et år siden. Usbekeren erkjente selv at det var et bevisst valg å slå til på halloween ettersom mange mennesker ville være utendørs, og han sa også at han ønsket å drepe så mange som mulig.

– New York-terroristen var glad mens han spurte om å få henge opp IS-flagget på sitt sykehusværelse. Han drepte åtte mennesker og såret tolv. SKULLE HATT DØDSSTRAFF! skrev president Donald Trump på Twitter natt til torsdag.

Ifølge øyevitner skal Saipov ha ropt «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk, og det ble ifølge politiet funnet en lapp der han hyller IS.

Strengere rutiner

Trump har varslet at de strenge rutinene for å sjekke folk som reiser inn i USA, skal trappes ytterligere opp. Dette gjentok presidenten natt til torsdag.

USA har allerede mer politi og strengere kontroll av immigrasjon enn de fleste. Det er lite Trump kan gjøre for å beskytte USA mot slike terrorangrep som det man opplevde i New York tirsdag, sier terrorekspert og forsker Ståle Ulriksen til NTB.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo mener Trump splitter landet med sin retorikk.

– Du tilrettelegger for terroristene i den grad du nå splitter vårt land. Tonen din bør være fullstendig motsatt av det den er nå, sa Cuomo, henvendt til Trump.

Sayfullo Saipov ble pågrepet etter å ha meid ned syklister og fotgjengere og deretter kjørt inn i en skolebuss. Åtte personer ble drept og tolv såret.

Fem av dem var argentinere fra Rosario på sykkeltur i storbyen.

«Snakket akkurat med president (Mauricio) Macri i Argentina om de fem stolte og flotte mennene som ble drept i terrorangrepet. Gud være med dem!», tvitret Trump.

Samtidig som siktelsen ble kjent onsdag, opplyste FBI at en 32 år gammel usbeker som politiet ønsker å avhøre, er etterlyst i samme sak. Kort tid etter varslet FBI at de «ikke lenger» leter etter en person nummer to.

Publisert