Mexico: – Vi betaler ikke for noen mur

Mexicos president fordømmer USAs planer om å bygge en mur mellom landene og avviser at Mexico noensinne vil betale for den.

Publisert:

Mexicos president Enrique Peña Nieto fordømmer USAs avgjørelse om å bygge en mur langs grensen Foto: Marco Ugarte / AP / Scanpix

NTB

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sier president Enrique Peña Nieto til mexicansk fjernsyn.

– Jeg har sagt det gang på gang: Mexico kommer ikke til å betale for noen mur, sier han videre etter at USAs president Donald Trump gjentok antydningen om at han vil sende regningen for muren til det langt fattigere nabolandet i sør.

Les også

Allerede på første dag begynte Trump arbeidet med å endre kurs for USA

– Krever respekt

– Mexico gir og krever respekt som den fullstendig suverene staten vi er, sier presidenten videre.

Etter planen skal Peña Nieto møte Trump i Det hvite hus neste uke, men opposisjonen i Mexico krever nå at han avlyser besøket. Ifølge Mexicos utenriksminister Luis Videgaray vurderer han å avlyse, men beslutningen er ennå ikke tatt, melder TV-stasjonen Televisa.

Peña Nieto selv vil ikke si noe om hva hans neste skritt vil være. Først vil han se på en rapport fra en mexicansk delegasjon som denne uken er i Washington.

Han vil også rådføre seg med guvernører og folkevalgte politikere.

OMSTRIDT: President Trumps ordre om å bygge en grensemur mellom USA og Mexico skaper sinne i Mexico. Foto: Scanpix

– En fornærmelse

Avgjørelsen om å bygge muren har ført til raseri i Mexico, og mange mener at Peña Nieto har kjørt en for myk linje overfor Trumps planer.

Det finnes allerede flere murer og gjerder langs deler av grensen mellom landene, som skal stanse mennesker fra å ta seg ulovlig til USA.

– Kunngjøringen om at muren skal bygges før Enrique Peña Nieto skal besøke USA, er en fornærmelse mot Mexico, skriver Margarita Zavala, en potensiell presidentkandidat i 2018-valget, på Twitter.

Les også

Fem ting Donald Trump allerede har gjort som USAs president

Tar kontrollen over grensen

Det var onsdag Trump skrev under på en presidentordre som slår fast at arbeidet med å bygge den omstridte muren skal begynne. USAs grense mot Mexico er 3200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner, mens eksperter anslår det dobbelte. Regningen truer presidenten med å sende til Mexico.

– Fra og med i dag tar USA tilbake kontrollen over grensene sine, sa Trump i en tale under besøket hos sikkerhetsdepartementet, hvor ordren ble underskrevet.

Får Trump det som han vil, skal det ansettes 5000 nye vakter som skal patruljere grensen mot Mexico. Dette forutsetter imidlertid tilslutning fra Kongressen.

Publisert: