Triumf for Trump

Donald Trump gjorde alle meningsmålinger til skamme og blir amerikanernes 45. president.

VALGSJOKK: Denne mannen er USAs neste president. AP/SCANPIX

For å ta det viktigste først: Amerikanerne har fått en ny president. Og han heter Donald J. Trump.

I natt vant 70-åringen den ene vippestaten etter den andre, delstater hvor nær samtlige meningsmålinger tilsa klar seier til Hillary Clinton.

I talen på sin egen valgvake fortalte Trump at Clinton hadde ringt og gratulert ham med valgseieren i USA.

Clintons valgkampsjef sier kandidaten ikke kommer til å holde noen tale ennå.

– 2016 er et unntaksår

Trump vant i Florida, i Nord-Carolina, i Iowa, før nådestøtet kom i hjertet av rustbeltet like etter klokken halv åtte, norsk tid: Trump-seier i Pennsylvania, delstaten Barack Obama tok med klar margin i 2012.

Natten utviklet seg til et mareritt for Demokratene og Clinton. Det samme kan sies om de fleste som lever av å levere meningsmålinger i USA.

Reality-stjernen og eiendomsmagnaten fra New York gjorde nemlig prognoser og meningsmålinger fullstendig til skamme. Slik han mer eller mindre har gjort helt siden han annonserte sitt kandidatur i juni i fjor.

– 2016 er på mange måter blitt et unntaksår. Du så det under britenes Brexit, og du ser det nå i presidentvalget i USA. Vi ser et raseri mot makthaverne, sier valgekspert og jussprofessor Johan Giertsen.

Folkelig opprør mot eliten

Giertsen får støtte fra seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Til NTB sier han at Trumps «ukorrekte» måte å opptre og uttrykke seg på trolig er noe av hemmeligheten bak oppslutningen om ham.

– Trump er en så utradisjonell kandidat at han drar stemmer i valgkretser som demokratene vanligvis har dominert. Det er åpenbart et veldig sterkt folkelig opprør mot den amerikanske eliten og det kommer særlig til uttrykk utover landsbygden, der republikanerne står sterkt, sier Melby.

Les også

Helge O. Svela: Derfor er han USAs neste president.

Clinton, på sin side, lyktes ikke med å mobilisere nok støtte fra særlig kvinnelige velgere og de såkalte latinos-velgerne.

– Valgdagsmålinger viser at 45 prosent av hvite, høyt utdannede kvinner stemte Trump. En tredjedel av latinos stemte Trump. Det viser at raseriet mot eliten ikke bare fins blant sinte, hvite arbeiderklassemenn, sier Giertsen.

– Nå er jeg spent på hva som skjer når franskmennene skal velge president til neste år. Du skal ikke se bort fra at vi får se noe lignende der, og det må være tankevekkende for alle som driver med politikk i hele den vestlige, demokratiske verden, sier Giertsen videre.

Holder trolig Kongressen

Ikke bare skal Donald Trump og konen Melania flytte inn i Det hvite hus i januar neste år. Republikanerne ser også ut til å holde flertallet i Representantenes hus og i Senatet.

Storeslem, med andre ord.

Bildene fra Clintons valgvake i New York viste gråtende støttespillere.

TRISTE: Clintons støttespillere trøster hverandre under valgvaken. NTB Scanpix

Stemningen sto i taket på motstanderens vake, bare noen kilometer lenger unna.

– Bur henne inne, bur henne inne, ropte Trumps tilhengere, og refererte til den mye omtalte e-post-skandalen til Hillary Clinton.

USAs neste president har nemlig varslet at han vil gjøre det han kan for å straffeforfølge sin motstander for å ha brukt en privat epostserver mens hun satt som utenriksminister.

Her er løftene

Donald Trump har det siste året kommet med en rekke lovnader til det amerikanske folk:

  • Han vil bygge en mur mot Mexico, og han vil tvinge mexicanerne til å betale for den.
  • «Obamacare», den sittende presidentens store helseplanprosjekt, legges ned.
  • Han har lovet å «rydde opp i korrupsjonen som herjer i Washington».
  • Midlertidig innreiseforbud for muslimer til USA.
  • Reforhandle samtlige handelsavtaler med andre land.

Valgutfallet har allerede påvirket børser verden over. Dollaren og den mexicanske pesoen falt betydelig i løpet av natten, i takt med at vinnersjansene forsvant for Clinton. Oljeprisen sank også. Tokyo-børsen stupte fem prosent.