Frykter fortsatt nytt, kraftig skjelv

Jordskjelvet som rammet Øst-Japan tirsdag, var ikke et etterskjelv, men hadde neppe inntruffet uten det kraftige skjelvet fredag. Et nytt storskjelv kan være i vente.

svp://24478
NTB

Tirsdagens episenter lå i Shizuoka, 12 mil sørvest for Tokyo. Det ble lenge kalt et etterskjelv, men meteorologisk institutt i Japan anser det nå som et eget skjelv. Skjelvet hadde en styrke på 6,2. Bygninger i Tokyo svaiet, og togtrafikken fikk problemer, men ingen skal være skadd.

Seismolog Conrad Lindholm ved det norske seismologisenteret Norsar mener dette skjelvet kom fordi spenningene i et stort område rundt Japan ble berørt da det voldsomme skjelvet kom før helgen.

— Det man frykter nå, er at reorganiseringen av spenningene kan føre til et enda større jordskjelv, enten på land eller i havet, sier Lindholm til NTB.

Les også

Høy stråling stoppet vannbombingen

Nærmere land Han tror neppe det blir et skjelv med en styrke på 9, lik det på fredag. Men et jordskjelv på 8 er også svært kraftig, og det kan bli minst like ødeleggende.

— Det er ventet et skjelv i den såkalte Nankai-sonen, som ligger i havet like utenfor sørøstkysten av Japan. Dette ligger mye nærmere land enn episenteret for det forrige storskjelvet, og dermed vil det trolig få større konsekvenser, sier han.

Mange frykter ifølge NRK at det neste skjelvet skal bli verre enn både Kobe-jordskjelvet i 1995, med over 6.000 døde, og Kanto-jordskjelvet i 1923, med over 140.000 døde.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

svp://24440

Følgeskjelv Japanske meteorologer mener ifølge TV-kanalen NHK at det verken er noen sammenheng mellom tirsdagens skjelv og storskjelvet som var, eller med det som er ventet.

— Jeg holder fast ved at det er liten grunn til å tro at dagens skjelv hadde inntruffet uten fredagsskjelvet, sier Lindholm.

Han mener det er sannsynlig at det også kommer et nytt stort skjelv som følge av spenningsendringene.

— Det kommer erfaringsmessig svært ofte følgeskjelv etter et stort jordskjelv. Ikke alltid, men sannsynligvis, sier han.

Toru Hanai

svp://24478