Fiji med melding til Trump: Redd oss fra klimaendringene

Klimatoppmøtet i Marokko ble avsluttet med en avtale om oppfølging av Parisavtalen og en bønn til klimaskeptiker Donald Trump om å redde verden fra klimaendringene.

KUTTER KLIMAGASSER: Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen sier Marrakechmøtet har vist at verdens land er i gang med å kutte utslippene av klimagasser for å bremse klimaendringene. Carina Johansen / NTB scanpix (arkiv)

NTB

Møtet ble avsluttet ti timer på overtid etter en lengre diskusjon om hvordan Parisavtalen skal følges opp de neste årene.

– Marrakechmøtet har vist at verdens land er i gang med å kutte utslippene av klimagasser for å bremse klimaendringene. Vi ser allerede alvorlige utslag av klimaendringene, i form av issmelting, ekstremvær, flom og tørke, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

Les også

- Helt ødeleggende for klimaarbeidet

Sterk støtte til Parisavtalen

– Dette møtet har handlet om å forankre Parisavtalen og gjøre den gjennomførbar. Kompromisset vi ble enige om på overtid er i tråd med det som Norge var med på å forhandle frem den siste dagen. De to ukene har vist sterk politisk støtte til Parisavtalen, sier han

– Samtidig er det slik at landene har ulik forståelse av deler av Parisavtalen og hvordan den skal følges opp. Norge vil være en pådriver for at slike uenigheter ikke bremser klimaarbeidet.

Inviterer Trump til Fiji

Møtet har vært preget av at klimaskeptikeren Donald Trump i januar overtar som amerikansk president. Under avslutningen sendte øystaten Fiji en direkte oppfordring til Trump om å redde verden fra klimaendringene.

Statsminister Frank Bainimarama minnet om hvordan resten av verden så på amerikanerne som redningsmenn under andre verdenskrig.

– Jeg sier til det amerikanske folk: Dere kom og reddet oss da. Det er på tide at dere hjelper til med å redde oss nå, sa han og oppfordret også Trump til å besøke øystaten for å se konsekvensene av den globale oppvarmingen og diskutere klimakrisen.