En person skutt under demonstrasjon i Ferguson

Natt til tirsdag brøt det ut nye sammenstøt mellom demonstrantene og politiet i St. Louis-forstaden Ferguson. En person er skutt.

Publisert Publisert

MASSEPROTESTER: Fredelige demonstranter som protester mot drapet på en svart 18-åring, blir bedt av politiet om å holde seg i bevegelse. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Etter en kveld med rolige demonstrasjoner, ble stemningen mer anspent etter midnatt lokal tid. Enkelte demonstranter kastet flasker, stein og brannbomber mot politiet natt til tirsdag, skriver CNN.

Politiet — som i over to timer hadde spilt høye, gjennomtrengende lyder over høyttalere for å bryte opp demonstrantene - svarte med tåregass og elektrosjokkvåpen for å få kontroll på situasjonen.

En person er skutt i nattens opptøyer, sier politiet på stedet til VG. Ifølge politiet var det ikke de som avfyrte skuddet.

Tidligere på kvelden pågrep politiet flere pressefolk, blant dem Getty-fotografen Scott Olson og to tyske journalister. De ble satt fri flere timer senere.

Guvernør Jay Nixon, som erklærte unntakstilstand lørdag og innførte portforbud fra midnatt til 5 om morgenen, sa at nasjonalgarden ville ligge under utrykningspolitiet Highway Patrols myndighet. Guvernøren besluttet ikke å innføre nytt portforbud natt til tirsdag.

Obama appellerer

President Barack Obama sa på en pressekonferanse mandag at bruken av nasjonalgarden i konflikten ville være svært begrenset, og at det er viktig for rettsstaten å opprettholde et skille mellom forsvar og politi.

Han sa han hadde stor forståelse for at afroamerikanere i St. Louis lider, men ba om at saken løses på fredelig vis og ikke med vold.

Han understreket at det ikke er noen unnskyldning for at politiet bruker overdreven makt, og han ba delstaten om å være tilbakeholdende med bruken av soldatene fra nasjonalgarden, men fordømte samtidig demonstrantenes vold.

— Mens jeg forstår raseriet og de sterke følelsene som er utløst av Michael Browns død, vil plyndring, bruk av våpen og angrep på politiet bare øke kaoset og rasespenningen. Det undergraver rettsstaten framfor å fremme den, sa han.

Obama sa at justisminister Eric Holden onsdag reiser til St. Louis for å granske situasjonen, og at over 40 FBI-agenter er i aktivitet i Ferguson for å finne ut hva som egentlig skjedde da Brown ble skutt og drept av en hvit politimann forrige onsdag.

Hele situasjonen minner om tidligere opptøyer som følge av hvite politifolks brutale behandling av svarte amerikanere, og Obama har gjort det klart at den viser at det ennå er langt å gå før USA oppnår likestilling for minoritetene.

Spent situasjon

Drapet utløse store protester som varte i flere dager før de i helgen tok en mer alvorlig vending. Demonstranter angrep politiet og plyndret butikker, mens politiet svarte med tåregass, røykbomber og skarpe skudd. En person ble alvorlig såret.

Mange av Fergusons innbyggere sier at politiet opptrer urimelig og gir folk motstridende ordrer det er vanskelig å forholde seg til.

Obama sa at han har gitt ordre om en ny obduksjon av Brown, samtidig som resultatene av de offisielle obduksjonene ennå ikke er frigitt.

En uavhengig obduksjon som ble betalt av Browns familie, viser at han ble skutt minst seks ganger, to av dem i hodet. Banen ett av skuddene hadde, kan tyde på at han ble skutt mens han knelte for å overgi seg, ifølge familiens advokat Daryl Parks.

— Hodet hans var bøyd framover. Gitt slike fakta, skulle politimannen vært arrestert, sier Parks.

Politimannen som skjøt Brown, er i betalt permisjon og har gått i dekning. En talsmann for påtalemyndigheten, Edward Magee, sier at saken blir lagt fram denne uka for en storjury, som skal bestemme om han skal siktes for drapet.

Publisert