Israels UD foreslår å «velte» Abbas' regjering

Israels utenriksdepartement foreslår i et dokument å «velte» palestinernes president Mahmoud Abbas hvis hans forslag om at Palestina blir observatørstat i FN blir godkjent.

Publisert Publisert
  • NTB

— Å velte Abu Mazens regime vil være eneste mulighet i dette tilfellet, heter det i dokumentet nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

— Alle andre valg vil bety å vifte med hvitt flagg og innrømme at Israels ledelse ikke har klart å takle denne utfordringen, står det videre.

Abbas sa mandag at palestinerne vil presse fram en avstemning i FNs hovedforsamling 29. november, og at det vil være et tilstrekkelig flertall for å gi Palestina observatørstatus. Det krever to tredels flertall, og Palestina vil ikke få stemmerett, men likevel økte rettigheter.

Anerkjenne?

Den israelske UD-talsmannen Paul Hirschson sa i en kommentar til dokumentet at det stammet fra kontoret til utenriksminister Avigdor Lieberman, men at det ikke var vedtatt og at det bare var én av over et dusin ideer som sirkulerte.

Det samme dokumentet anbefaler også å belønne palestinerne dersom de oppgir FN-forslaget, blant annet gjennom en anerkjennelse av en palestinsk stat med midlertidige grenser som Israel vil forhandle om.

Omfattende reaksjoner

To uker før avstemningen truer Israel dermed med vidtrekkende tiltak. Israels miljøvernminister Gilad Erdan sa onsdag til israelsk radio at Israel kan annektere de jødiske bosetningene på Vestbredden og si opp fredsavtalen med palestinerne.

— Hvis palestinernes president Mahmoud Abbas bryter alle regler og avtaler, så må også Israel reagere, tilføyde Erdan, som tilhører statsminister Benjamin Netanyahus Likud-allianse.

Avisen Haaretz skrev onsdag at Israels utenriksdepartement har instruert alle israelske ambassader verden rundt om å videreformidle tilsvarende politiske budskap til vertslandenes regjeringer.

- Delvis opphevelse

Israel overveier som et minimum en delvis opphevelse av fredsavtalen med palestinerne dersom palestinernes søknad om status som «ikke-medlemsstat» får det nødvendige flertall.

Utenriksminister Avigdor Lieberman da onsdag at støtte til palestinernes søknad i FN vil være «et totalt regelbrudd som kan få svært vidtrekkende konsekvenser».

En talsmann for Israels utenriksdepartement sa om de israelske truslene at de var et forsøk på hindre skader før de skjer. Han kalte Abbas' FN-initiativ «et svært farlig skritt» som bryter fredsavtalen med Israel.

Israels finansminister Juval Steinitz sa at Israel vil stoppe overføringen av penger til palestinske myndigheter om det palestinske forslaget kommer opp til avstemning.

Oslo-avtalen

Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat fordømte trusselen om å velte Abbas' regjering og sier samtidig at Israel i praksis har kansellert Oslo-avtalen.

— Trusselen om å annullere Oslo-avtalen er allerede iverksatt, sa han til den israelske hærens radio.

Han påpekte at avtalen i sin tid hadde oppfordret til at en endelig fredsavtale skulle være på plass i 1999.

— Strategien er å fortsette okkupasjonen kostnadsfritt. Dette er i strid med Oslo-avtalen. Vårt FN-forslag har som formål å sikre at Oslo-avtalen og fredsprosessen fortsetter, sier Erekat.

Publisert