Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat.

Publisert Publisert

PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton blir Det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB scanpix Foto: MIKE BLAKE, REUTERS / NTB SCANPIX

  • NTB

Ifølge mediene har Clinton nemlig samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne nominasjonen på demokratisk side – allerede før valgrundene i de siste seks delstatene.

Les også:

Les også

Clinton slår Sanders i Puerto Rico

AP har foretatt en rundspørring blant alle de såkalte superdelegatene i partiet, og 571 av dem oppgir at de kommer til å støtte Clinton. I nominasjonsrundene har hun vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater, og dermed har hun støtte fra de 2.383 delegatene som kreves for å sikre presidentkandidaturet.

Mandag kveld bekrefter CBS at også deres opptelling viser at Clinton har parkert motkandidaten Bernie Sanders i nominasjonskampen.

Beskjeden reaksjon

Ifølge Aps opptelling svarer kun 95 av de totalt 714 superdelegatene at de fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet. 48 gir sin støtte til Sanders, som har vunnet 1.512 ordinære delegater.

Les også:

Les også

Sanders-leiren vil endre Demokratene

Det ser dermed ut at Clinton blir den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av et amerikansk parti, men selv vil hun ikke innkassere seieren på forskudd.

— Vi er smigret, AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, North Dakota, New Jersey, South Dakota, skriver Clinton via Twitter som svar til AP har kåret henne som vinner av nominasjonen. Totalt 806 demokratiske delegater står på spill i tirsdagens nominasjonsvalg.

Sanders: - Feil

Også Sanders-leiren er avventende og vil ikke erkjenne noe nederlag. Derimot mener de det er helt feil av amerikanske medier å hevdet at Clinton har sikret seg nominasjonen.

Les også:

Les også

Ordkrigen blir tøffere mellom Trump og Clinton

— Det foreligger ingen demokratisk kandidat før juli, heter det i en pressemelding fra Sanders' valgkampapparat, med henvisning til landsmøtet, som formelt velger partiets presidentkandidat.

— Clinton har ikke, og vil ikke få, tilstrekkelig antall forpliktede delegater til å sikre nominasjonen. Hun er avhengig av superdelegater, som kan ombestemme seg helt frem til 25. juli. Vår jobb frem til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er den klart sterkeste kandidaten mot Donald Trump, sier Sanders' talsmann Michael Briggs.

Clinton mot Trump

Trump, en kontroversiell eiendomsmogul og TV-kjendis, har gjort et sterkt nominasjonsvalg og er Det republikanske partiets antatte presidentkandidat. Dersom undersøkelsene til APogCBS stemmer, skal han ut i valgkamp mot Clinton, en kvinne han har gitt tilnavnet «skurken».

Les også:

Les også

Nølende Ryan gir sin støtte til Trump

De fleste meningsmålinger av en tenkt presidentduell viser så langt at både Clinton og Sanders vil få større oppslutning enn Trump i valget, men at Sanders har et større forsprang enn sin motkandidat.

Presidentvalget i USA holdes 8. november. Både Demokratene og Republikanerne holder landsmøte i juli.

Publisert