Ny runde med Afghanistan-samtaler i Norge

Flere Taliban-ledere befinner seg nå i Norge, der de sitter i samtaler med representanter for den afghanske regjeringen. Det bekrefter talsmenn for opprørsgruppen overfor NBC News.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Våre representanter, ledet av Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Qari Din Mohammad Hanif, Sher og andre, er alt på plass i Norge, sier en talsmann for Taliban i Qatar.

— De skal ha viktige fredssamtaler i to dager med utsendinger fra den afghanske regjeringen, sier talsmannen, som ønsker å være anonym.

En annen talsmann for Taliban, stasjonert i De forente arabiske emirater, bekrefter også overforNBC Newsat en delegasjon fra opprørsgruppen er på plass i Oslo.

Krigsherre

Ifølge en talsmann for regjeringen i Kabul, Javid Faisal, består den afghanske delegasjonen blant annet av parlamentarikeren og krigsherren Mohammad Mohaqiq.

Senest for to uker siden var utsendinger fra Taliban i Norge, der de hadde samtaler med to kvinnelige afghanske parlamentarikere og kvinnelige utsendinger fra det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

Norsk UD bekreftet at samtalene fant sted, men betegnet dem som uformelle og ville ikke si hva som ble diskutert.

Ikke fredssamtaler

En talsmann for Taliban, Zanihullah Mujahid, understreket at det ikke var snakk om fredssamtaler.

— En politisk delegasjon fra Det islamske emiratet (Taliban) har møtt representanter fra det sivile samfunn i Norge for å høre deres syn og diskutere hvordan vi kan få slutt på invasjonsstyrkenes okkupasjon av Afghanistan, sa Mujahid.

— Slike møter er ikke det samme som fredssamtaler, understreket han.

Deltar ikke

Den afghanske regjeringen har lenge forsøkt å få i stand fredssamtaler med Taliban, og det har vært en rekke møter opp gjennom årene, uten at disse har båret frukter.

En talsmann for det afghanske fredsrådet toner ned betydningen av samtalene som nå pågår i Oslo.

— Vi i HPC støtter ikke slike møter. Noen medlemmer av rådet kan være invitert som privatpersoner, men ingen offisielle utsendinger fra fredsrådet er til stede på dette møtet, sier talsmannen Ismael Qasemyar til NBC News.

Publisert: