Pinochet er død

Chiles eksdiktator Augusto Pinochet er død, melder chilensk fjernsyn. Les også: - En brutal kuppmaker.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

– Han døde omgitt av familien sin, sier Juan Ignacio Vergara, som er lege på militærsykehuset i Santiago hvor eksdiktatoren ble behandlet.

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet var alvorlig syk i begynnelsen av denne måneden, og ble bypass-operert etter et hjerteanfall 3. desember.

Da satt generalen i husarrest i forbindelse med at to av daværende president Salvador Allendes livvakter ble drept i 1974.

Bypass-operasjon Ifølge sønnen Marco Antonio Pinochet var operasjonen på den tidligere diktatoren nødvendig for «praktisk talt å bringe ham tilbake fra døden».

— Han er i en ganske alvorlig tilstand. Vi er i Guds og legenes hender, sa sønnen til journalister utenfor sykehuset etter operasjonen.

Pinochet fylte 91 år 25. november. Han hadde dårlig helse de siste årene.

17 års diktatur Den tidligere diktatoren, som styrte Chile fra militærkuppet i 1973 fram til sivilt styre ble gjeninnført i 1990, markerte sin 91-årsdag ved at han i en uttalelse opplest av kona Lucia tok «politisk ansvar» for handlinger han gjorde i forbindelse med militærkuppet i 1973. Han forklarte i uttalelsen at hans eneste motiv var å gjøre Chile til «et flott sted og å forhindre at landet går i oppløsning».

Rundt 3.000 mennesker ble drept eller «forsvant» i løpet av tiden Pinochet styrte landet. Om lag 28.000 personer ble torturert etter at Pinochet fjernet president Salvador Allende fra makten, og tusenvis av chilenere flyktet til utlandet.

Pinochet er blitt arrestert flere ganger, men aldri blitt stilt for retten i forbindelse med noen av anklagene mot ham.

Publisert: