CNN: Robert Mugabe gir etter og går av

Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe går med på å trekke seg, opplyser en kilde med kjennskap til forhandlingene til CNN.

Publisert Publisert

GÅR AV: Robert Mugabe skal ha skrevet et brev der han ber om å bli avløst som president. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge kilden har Mugabe skrevet et brev der han ber om å bli avløst som president, og dette skal nå overleveres presidenten i landets nasjonalforsamling.

Zimbabwes generaler, som grep makten og satte Mugabe i husarrest i forrige uke, har ifølge CNNs kilde gått med på de fleste vilkårene den 93 år gamle presidenten har stilt.

Vilkårene inkluderer blant annet full immunitet for seg selv og konen Grace og at paret får beholde de private eiendommene sine.

Land i ruiner

Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 37 årene og etterlater seg et land der 72 prosent av befolkningen ifølge Verdensbanken nå lever i fattigdom.

Arbeidsledigheten i Zimbabwe er ifølge fagforeninger på over 90 prosent, og den gjennomsnittlige levealderen er ifølge FN på 59 år.

Søndag ble den autoritære presidenten sparket ut av regjeringspartiet ZANU-PF og han har heller ingen støtte fra regjeringshæren, krigsveteranene eller andre grupper i samfunnet lenger.

Truet med riksrett

Sentralstyret i ZANU-PF ga søndag Mugabe frist til mandag klokken 11 norsk tid med å trekke seg og gjorde det klart at han ellers ville bli stilt for riksrett.

En slik riksrettsprosess ville ha kunnet trekke ut i tid, mener James Maridadi, som sitter i nasjonalforsamlingen for opposisjonspartiet MDC.

– En slik prosess kan ta uker og måneder. Mot alle odds kan verdens eldste statsoverhode dermed klamre seg til makten langt inn i 2018, sier Maridadi til BBC.

Publisert