Lei vågestykker på Preikestolen

Stiftelsen Preikestolen har fått fjernet en jernstang hvor våghalser hang etter en arm utfor det 604 meter høye stupet. Besøkstallene fyker til værs både på Preikestolen og Kjerag.

STUP: Nikalet Everson med håret hengende utfor kanten.
  • Tor Inge Jøssang
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Trafikktallene for august er klar for Preikestolen og Kjerag. Begge de populære attraksjonene hadde rekordstor tilstrømning.

— Dette er tidenes beste august, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling, til Aftenbladet.

Nettopp på grunn av folkevandringen og preget av å være en familietur, ønsker ikke Audun Rake at de verdenskjente turistmagnetene skal bli et Mekka for våghalser. I fjorbasehoppet en svenske fra selve Kjeragbolten(ekstern lenke). Det er det ingen andre som har turt. I en årrekke har profesjonelle akrobater stått på hendene og gjort andre stunt ute på Preikestolen.

Les også

Her vil nordmenn helst ta en selfie

Fjernet jernstang

Verre er det når unge menn poserer med dumdristige handlinger. På YouTube og Facebook er det bilder og filmer som viser turister som henger etter én arm fra en rusten jernstang på kanten av Preikestolen.

SLÅR HJUL. Nikalet Everson slår hjul trygt fra kanten.

Dette er ikke lenger mulig. I sommer ble jernstangen saget over.— Stiftelsen har sørget for at bolten er vekke. Jeg ønsker at Preikestolen skal være et sted med familiepreg og vil unngå de mest dumdristige og risikopregede aktivitetene. Noen har fobier og mange nok kan få store problemer med å se at slike ting skjer. Det svekker deres opplevelse, når de har lagt nye arbeid ned i å komme dit. Meningene er nok delte, men jeg mener vi skal ta hensyn, sier Rake, som er usikker på hvem som har satt opp jernstanga.

2014 var tidenes år for Preikestolen, med totalt 250.000 besøkende. I år ser det enda bedre ut. Sesongstarten ble utsatt på grunn av den lange vinteren og snø langt ut i mai.

Besøkstallene, som kalkuleres ut fra parkeringsinntektene, var lave både i april og mai. Juni var omtrent som året før. Så eksploderte det. Juli hadde 25 prosent økning i besøkstallet. August bød på nærmere 20 prosent økning sammenlignet med fjoråret.

Prognosen er at den nye rekorden blir 275.000 besøkende.

Kraftig opp på Kjerag

Kjerag opplever enda større vekst, til tross for sein sesongstart. Stien til det 1000 meter høye fjellmassivet begynner på parkeringsplassen ved Øygardstøl. På grunn av store snømengder i høyfjellet, ble vannbrønnen gravd fram til St. Hans, en måned seinere enn vanlig. Juli ga dobling i turisttrafikken. Så langt er ikke august–tallene klare, men økningen så langt i år er hele 50 prosent.

Rundt 40.000 gikk til Kjeragbolten i fjor. Prognosen er 60.000 besøkende på Kjerag før året er omme. Spørsmålet er om det er nok til overgå Trolltunga, som i fjor hadde 50.000 besøkende.

— Det er spennende at Kjerag øker med 20.000 besøkende og dermed vokser nesten like mye som Preikstolen, som har 25.000 flere besøkende enn i fjor. Dette er interessant, fordi Kjerag har plass til så mange flere og seiler opp som et like viktig turmål. Vi får signaler om at det er de samme tendensene på Trolltunga. Sammen viser vi bra igjen på statistikken i Fjord–Norge, sier Audun Rake.

Flere artikler om den norske fjellheimen:

Les også

- Vi velger mye heller fjellet enn Syden i sommerferien

Les også

Gå til Prekestolen fra lenestolen

Les også

Flyttet fra Nederland til Norge for å leve av verdens mest skremmende trapper

Les også

Her kan du reise på seterferie i Norge

Les også

Sommerens åtte beste fjellturer

Les også

- Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

Lyst på litt reiseinspirasjon? Sjekk ut disse sakene:

Publisert: