Ankesaken i Kongo starter tirsdag

Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo er berammet til å starte førstkommende tirsdag i høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Det var ventet at ankesaken ville komme opp først i månedsskiftet mai-juni. I stedet fikk de to nordmennene og deres advokater beskjed fredag kveld om at saken havner i høyesterett om bare noen få dager, melder TV 2.

Ifølge fjernsynskanalen har ingen av forsvarsadvokatene anledning til å stille på så kort varsel, og Moland og French selv får ikke lov til å være til stede. De blir dermed sittende i fengselet i Kisangani.

Helt uvisst

— Det er umulig å vite hva som kommer til å skje i denne saken, sier advokat Morten Furuholmen til TV 2 fredag kveld.

De to nordmennene er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i to rettsinstanser. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Sone i Norge

Tidligere denne måneden sa en oberst at det ikke ville være mulig å omgjøre dødsdommene. 12. mars ble det derimot klart at Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo mente nordmennene kunne overføres til soning her hjemme når det forelå en rettskraftig dom.

Norske og kongolesiske myndigheter har hatt uformelle samtaler om en slik løsning.

Publisert: