Flyktningmottak nær sammenbrudd

FNs sikkerhetsråd er dypt bekymret for de sivile som er igjen i krigssonen på Sri Lanka. Samtidig er mottaksapparatet for dem som har kommet seg ut, i ferd med å bryte sammen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Tusenvis av sivile befinner seg etter alt å dømme fortsatt i området der Sri Lankas regjeringshær og LTTE-geriljaen (Ta-miltigrene) etter alt å dømme kjemper sitt siste slag.

Men situasjonen for dem som har greid å flykte, er også svært vanskelig, ifølge FN.

– Leirene er nå ekstremt overfylte, og det kommer til å bli enda verre de neste dagene, sier FN-talsmann Gordon Weiss.

Organisasjonen bekrefter at mellom 90.000 og 100.000 mennesker har flyktet fra krigssonen siden mandag. De blir ført bort fra fronten, til flyktningleire der det allerede befinner seg over 80.000 men-nesker.

– Det er helt på grensen av hva systemet klarer å håndtere, sier han.

Les også:

Les også

100.000 fanget på stranden

<b>100.000 fanget på stranden</b>

Ber om hjelp

Sri Lankas regjering ba torsdag om hjelp fra verdenssamfunnet til å ta hånd om alle flyktningene. Situasjonen er prekær, og flyktningene mangler både rent vann, sanitære anlegg, medisinsk hjelp og tak over hodet, ifølge landets utenriksminister.

Regjeringen har helt siden september stengt de aller fleste hjelpeorganisasjonene ute fra krigssonen, men nå får FN og en rekke andre organisasjoner lov til hjelpe flyktninger som har tatt seg ut av det LTTE-kontrollerte området.

Ifølge regjeringen er opptil 20.000 mennesker fortsatt inne i krigssonen, men tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Sri Lankas regjering har hele tiden anslått at tallet på sivile inne i om-rådet er lavere enn hva FN har ment.

Røde Kors mener at 50.000 fortsatt er fanget og at de lever under katastrofale forhold.

FN-debatt

På et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag ble det uttrykt stor bekymring for situasjonen til dem som fortsatt er fanget i kryssilden.

Mexicos FN-ambassadør, Claude Heller, sier at flere land rettet sterk kritikk mot LTTE for ikke å la sivile forlate sonen.

– Vi krever at LTTE umiddelbart legger ned våpnene, tar avstand fra terrorisme, tillater evakuering av de gjenværende sivile i konfliktområdet med hjelp fra FN, og at gruppen tar del i den politiske prosessen, sa Heller etter møtet.

Mexico har for tiden formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Andre diplomater sa imidlertid at flere land, blant dem Kina og Russland, hadde vært imot en formell diskusjon om Sri Lanka fordi de mener det er en intern sak som verdenssamfunnet ikke skal blande seg i.

Publisert:
FLYKTNINGER: Titusener av tamilske flyktninger er kommet til flyktningmottaket i Putumatalan.