– Jeg er rede til å bli president

Sarah Palin gir sitt første intervju som visepresidentkandidat.

NTB

Republikanernes nye stjerneskudd, visepresidentkandidat Sarah Palin, insisterer på at hun er klar til å ta over som president om det skulle bli nødvendig.

Etter å ha blitt skjermet fra pressen i to uker, stilte Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin til sitt første intervju torsdag kveld. Alaska-guvernøren lot seg intervjue av ABCs Charlie Gibson.

– Jeg er klar, om vi skulle bli valgt, sa Palin, og la til at hun ikke nølte da McCain spurte henne om hun ville bli hans visepresidentkandidat.

– Jeg svarte ja fordi jeg er trygg på at jeg er klar, og jeg vet at man ikke kan nøle, sa Palin videre, ifølge utskrifter fra intervjuet.

Hele intervjuet med Sarah Palin vil bli sendt fredag kveld i programmet «20/20».

Tøff tone mot Russland

Etter at McCain valgte Palin 29. august, har mange kritikere har satt spørsmålstegn ved om hun har erfaring nok til jobben. Den 44 år gamle fembarnsmoren har vært guvernør i Alaska i mindre enn to år, og hun har før det vært borgermester i hjembyen Wasilla, utenfor Anchorage, i seks år.

I intervjuet torsdag fikk hun en rekke spørsmål om utenrikspolitikk, og visepresidentkandidaten la an en tøff tone mot Russland. Palin sa at hun er tilhenger av at Ukraina og Georgia blir medlemmer av NATO, noe russiske myndigheter er sterkt imot.

Russlands mål er å kontrollere regionens energiforsyninger, mener Palin.

– Dersom verden tillater at det skjer, så har vi kommet i en farlig posisjon, sa McCains makker.

Oppdrag fra Gud

På spørsmål om NATO-medlemskap for disse landene ikke vil gjøre en krig med Russland mer sannsynlig, svarte Palin at alliansens regler sier at medlemmene forsvarer hverandre.

Men hun la samtidig til at «Vi kan ikke ha en gjentakelse av den kalde krigen».

I intervjuet ble Palin også spurt om hun mener USA utkjemper en hellig krig. Hun har tidligere sagt at amerikanske soldater i Irak er der på et oppdrag fra Gud.

– Jeg mener at det eksisterer en plan for denne verden og at det er en plan for det gode. Men jeg vil aldri påstå at jeg kjenner Guds vilje, sa Palin.

En av hennes sønner reiser straks på oppdrag i Irak.

Kritisk til pressen

Det er svært uvanlig at det går to uker før en visepresidentkandidat stiller opp for et intervju. McCain-kampanjen og mange republikanere har reagert negativt på pressens behandling av Palin, og hevdet at den har vært altfor kritisk.

Etter et intervju i forrige uke der en av McCains pressetalsmenn fikk spørsmål av CNNs Campbell Brown om Palins sikkerhetspolitiske erfaring, avlyste McCain-kampanjen en intervjuavtale med Larry King dagen etter.

Mediene forsvarer seg med at alle de tre andre kandidatene i presidentvalgkampen, Obama, Biden og McCain, har måttet tåle et kritisk blikk under den rekordlange nominasjonsprosessen. De mener derfor at Palin, som svært få amerikanere kjenner, må finne seg i det samme i de knappe to månedene som gjenstår før valget 4. november.

MIKE SEGAR