Tar bølgen for Obama

Barack Obama vekker enorm begeistring hos norske politikere. Men forventningen om en ny politisk kurs for USA kan vise seg vanskelig å innfri.

Publisert Publisert
  • NTB

– Obama står overfor formidable innenrikspolitiske utfordringer, men det er han heldigvis klar over selv. Han vet at det er en stor og dyp finanskrise og det er store problemer i helsevesenet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.


Les også:

Obama USAs neste president |

Les også

- Tid for å komme sammen

McCain la inn årene |

Les også

Her er Obamas tale

Her er Obamas tale

Han betoner det historiske i valget av en afroamerikaner til ny president, og tror Obama vil overkomme vanskelighetene.

– Han har en kraft og en evne til å spre optimisme. Hans budskap om forandring gir inspirasjon til hele verden, sier Stoltenberg.

Frp-formann Siv Jensen mener fallhøyden er stor for Obama.

– Det blir krevende for ham å gjennomføre en del av løftene sine og samtidig få skikk på amerikansk økonomi. Det er nesten en umulighet, etter min oppfatning, sier Jensen.

– Obama har selv vært med å skape svære forventninger, og blir nødt til å levere. Men det tror jeg han vil gjøre. Han virker å ha en sterk kraft, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.

(Artikkelen fortsetter under valgkartet)

– Kan skuffe

Høyre-leder Erna Solberg sier mange demokratiske velgere vil kunne bli skuffet over Obama, selv om han skulle gjøre slutt på USAs alenegang i verden.

– At FN ikke fungerer, og at europeiske regjeringer ikke stiller opp med styrker, er et problem som ikke forsvinner med George W. Bush. Utfordringene i Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan vil fortsatt være til stede, sier hun.

Venstre-leder Lars Sponheim sier han vil bli fornøyd så lenge Obama innfrir halvparten av forventningene. SV-leder Kristin Halvorsen advarer mot å tro at alt løser seg over natta.

– Alle har et håp om at deres egen økonomi skal komme i orden, slik at de kan følge trygghet for helse, bolig og jobb. Det er viktig at Obama er ærlig med dem, slik han lovet i sin seierstale. Det er ikke mulig fikse alt på en gang, sier hun.

Også KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Obama har skapt skyhøye forventninger som det er umulig å innfri på kort tid.

– Han går en krevende periode i møte, men valget gir håp om en ny kurs for USA, sier Høybråten.

Det er særlig utsiktene til en ny politikk på klimaområdet som skaper forventning i Norge.

– I klimaspørsmålet har ikke Obama vaklet én eneste gang i løpet av valgkampen, sier miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Begeistring

Blant rikspolitikerne er det altså lutter begeistring å spore, og Dagfinn Høybråten var nok ikke alene om å la seg bevege av TV-bildene fra USA.

– Jeg må innrømme at tårene trillet da jeg hørte seierstalen til Obama, sier KrF-lederen til NTB.

Ifølge Kristin Halvorsen legemliggjør Obama den amerikanske drømmen. Hun sier valgresultatet gir håp og fornyet selvrespekt til millioner av mennesker, mens Venstre-leder Lars Sponheim er glad for at USA etter hans mening får en politiker av verdensformat i presidentstolen.

Rødt-leder Torstein Dahle er ikke like begeistret som sine politikerkolleger.

– Vi møter valget av Obama med en høyst moderat entusiasme, men det er helt klart et skritt i riktig retning.

Dahle tror mange vil bli skuffet over politikken til Obama, og fnyser av sosialist-stempelet som er påført ham.

– Ufortjent heder. Han er ikke mye av en sosialist.

Blir Barack Obama en god president for USA og verden? Si din mening her.

Publisert

Les mer om dette temaet

svp://14737