- Vi har opplevd det før

London har opplevd terror før. I 1940-årene sto Winston Churchill og londonerne imot Hitlers blitzkrig, på 70-, 80- og 90-tallet var det IRAs bomber. Som før - londonerne lar seg ikke knekke.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

JAN TYSTAD

I går kveld jaktet London-politiet intenst på dem som står bak det nye angrepet på London. De første meldingene om nye bomber i London kom ved 11-tiden på formiddagen (britisk tid). Det gikk en stund før man ble klar over omfanget. Litt etter litt viste det seg at også denne ganger ble tre undergrunnsstasjoner og en buss angrepet. Det skjedde på fire andre steder enn 7. juli. Likevel oppsto det ikke panikk.

Ta det rolig

Byens politisjef Ian Blair var raskt ute med et beroligende budskap til innbyggerne:

— Vi vet at det har vært mindre episoder på undergrunnsstasjonene Oval, Warren Street og Shepherd's Bush. Ikke strøm til jernbanestasjonene, de er fortsatt åpne. Gå tilbake til ditt vanlige arbeid. Vi har opplevd dette før, våre hjelpemannskaper er på plass.

Politisjefens beroligende ord hadde sin virkning. Det oppsto ikke panikk og folk ble værende på sine kontorer og arbeidsplasser. For dem som opplevde eksplosjonene var det nok mye mer dramatisk.

Øyenvitner

Ingrid Guion fortalte BBC at hun var på undergrunnsbanen mellom Stockwell og Oval i Sør-London. Hun så folk strømme inn i kupeen fra vognen foran og kjente sterk lukt.

— Da vi kom til Oval, stoppet vi og alle måtte forlate toget, da kjente jeg lukten enda sterkere og trodde jeg skulle besvime. Det var en fyr som løp av sted, noen av de andre forsøkte å stanse ham, men klarte det ikke.

Det samme skjedde på Warren Street-stasjonen, som ligger i det sentrale London, ikke langt fra Tottenham Court Road. Hugo Palit fortalte BBC: - Jeg var på vei inn i stasjonen da jeg hørt bråk, det var noen som hylte og noen som ropte og plutselig så jeg en mann komme løpende på vei ut. Andre forfulgte ham. Vi så en politimann og ropte til ham at han måte arrestere mannen.

Litt senere kunne øyenvitner fortelle at væpnet politi og spesialtrente hunder rykket inn i nødhjelpsavdelingen på University College Hospital. Trolig hadde den flyktende mannen forsøkt å gjemme seg der.

Utenfor statsministerboligen ble to menn arrestert av væpnet politi. De oppførte seg mistenkelig og ble lagt i bakken og stilt opp mot veggen, kroppsvisitert og tatt hånd om. Politiet opplyste senere at det ikke var noen sammenheng mellom eksplosjonene og de to arrestasjonene.

Krisemøte

Statsminister Tony Blair innkalte den såkalte Cobra-gruppen til krisemøte. Den består av blant andre Londons politisjef sir Ian Blair, innenriksminister Charles Clark, utenriksminister Jack Straw og medlemmer fra etterretningsorganisasjonene. Statsminister Blair holdt etterpå en pressekonferanse sammen med dagens spesielle gjest, den australske statsminister John Howard.

Statsminister Blair sa at terroristene forsøker å skremme londonerne, men at de ikke vil lykkes. Han understreket at London står samlet og at byens innbyggere ikke vil la seg terrorisere. Han oppfordret alle til å fortsette sin vanlige virksomhet og gi politiet så mange opplysninger som mulig.

Statsministeren ble spurt om hans politikk er skyld i bombeterroren, men avviste dette.

— Jeg har sagt det før og jeg gjentar. De som er ansvarlig for bombene er terroristene, ikke noen andre.

Tror bombene skulle drepe

Londons borgermester Ken Livingstone og politisjef sir Ian Blair holdt en felles pressekonferanse ved 19-tiden, norsk tid.

De som sto bak bombeangrepet i går hadde til hensikt å drepe, tror Londons politisjef, sir Ian Blair.

— Det er for tidlig å si om disse angrepene er utført av al Qaida. Det er imidlertid ikke til å komme bort fra at det som skjedde i dag, har et likt mønster som det forrige angrepet som rammet London, sa politisjef sir Ian Blair .

Britisk politi gjorde i går kveld to arrestasjoner i London, men det er uklart om de dramatiske pågripelsene har noe med eksplosjonene å gjøre.

— Det som er skjedd kan likevel være et gjennombrudd i etterforskningen fordi så mye ble liggende igjen i undergrunnstogene. Det kan hjelpe oss til å finne de skyldige, sa politisjefen.

Tilbake til normalen

Borgermester Livingstone oppfordret alle religiøse ledere til å be sine menigheter samarbeide med myndighetene. Han syntes ikke det var så oppsiktsvekkende at nye eksplosjoner kom bare to uker etter de forrige.

— Vi opplevde det samme i 1970-, 1980- og 1990-årene da London ble bombet mange ganger. Bombene kom ofte i serier, likevel gikk livet videre og det skal det gjøre denne gangen også, sa borgermesteren.

I går kveld var trafikken tilbake til det normale på de fleste undergrunnsbaner og bussruter. Folk gikk til sine teaterforestillinger, restaurantene fyltes opp - som vanlig.

Publisert: