Syriske flyktninger strømmer til Tyrkias grense

Tyrkia tror opptil 60.000 syrere kan forsøke å krysse grensen i frykt for at Aleppo snart vil være beleiret av syriske regjeringsstyrker.

NTB

Titusenvis har det siste døgnet flyktet fra en storstilt offensiv som nå gjennomføres av den syriske hæren mot opprørskontrollerte områder nær Aleppo nord i Syria.

Ved grenseovergangen Oncupinar-Bab al-Salam nær den tyrkiske byen Kilis, som hovedsakelig har vært stengt i nesten et år, blir flyktninger ført inn i leirer på den syriske siden av grensen.

— Vi fortsetter å holde grensene åpen for disse menneskene som flykter fra regimets aggresjon, så vel som russiske luftangrep, sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu likevel lørdag.

Stengt

FN opplyser at rundt 20.000 mennesker har samlet seg ved grenseovergangen. En reporter fra nyhetsbyrået AFP melder også at grensen er stengt, men at tyrkiske lastebiler kjører inn til syrisk side med forsyninger.

Tidligere på dagen meldte hjelpearbeidere at 15 syrere som er skadd i bombeangrep i Aleppo, er blitt sluppet inn i Tyrkia.

Tyrkia har de siste dagene tatt imot 5.000 syrere, men venter ytterligere 50-55.000, ifølge utenriksminister Cavusoglu.

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters sier en rekke tyrkiske ambulanser har krysset grensen.

EU minner Tyrkia, som allerede har tatt imot over 2 millioner syrere, om at landet er internasjonalt forpliktet til å holde grensene åpne for flyktninger.

— Genevekonvensjonen, som sier at du må ta inn flyktninger, gjelder fortsatt, sier EU-kommissær Johannes Hahn.

Vil hente slektninger

Samtidig har syriske flyktninger som har sluppet inn i Tyrkia, stilt seg i kø og ber myndighetene enten slippe inn slektningene sine eller la dem krysse grensen tilbake.

Syriske Ahmet Sdaul sitter i bilen med sine fire barn på den tyrkiske siden av grensen. Han vil tilbake til Syria for å hente sine slektninger i byen Azaz.

— Det er tusenvis av mennesker fra Azaz som fortsatt venter på den andre siden. De rømte fra russerne. Jeg vil gå å hente slektningene mine. De bomber syrere hele tiden, sier han til Reuters.

Flyktninghjelpens ansatte ved grenser forteller om fortvilet situasjon.

— Flere tusen mennesker venter nå i flyktningleirer som ligger ved de ulike grensepasseringene til Tyrkia. Problemet er at disse leirene allerede huser rundt 35.000 mennesker. Kapasiteten er sprengt, sier kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes til NTB.

Advarer

Syriske regjeringsstyrker, som får støtte av russiske luftangrep i offensiven rundt Aleppo, har de siste dagene meldt om flere seire rundt Syrias største by.

Regjeringshæren har i det siste rykket fram nord i Syria og blant annet brutt opprørernes beleiring av to regimevennlige landsbyer. Dette har ført til at opprørernes forsyningslinje mellom storbyen Aleppo og Tyrkia er brutt.

Samtidig sier Syrias utenriksminister Walid al-Mualem at utenlandske myndigheter som sender bakkestyrker inn i landet uten å avtale med regjeringen, vil få «angriperne» returnert i kister.

Uttalelsen kommer dager etter at Saudi-Arabia kunngjorde at de er klare til å sende inn bakkestyrker.

Mualem siterer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som sier at det ikke vil bli noen våpenhvile før grensene med Tyrkia og Jordan stenges. (NTB)