USAs naboer slår tilbake mot Trump

Canada og Mexico sier de vil øke tollsatser på amerikanske varer. Dermed er det ikke kun EU som er i åpen krangel med USA etter at Trump økte tollsatsene på stål og aluminium fra Europa, Canada og Mexico.

Publisert Publisert

CANADISK STÅLFABRIKK: 1. mars kunngjorde president Donald Trump at han ville innføre 25 prosent toll på import av stål. Bildet er fra den canadiske stålfabrikken i Hamilton, Ontario. Nå slår canadierne tilbake. Foto: PETER POWER / X03557

Canada vil innføre ekstra toll på amerikanske varer for over 16 milliarder canadiske dollar, tilsvarende rundt 105 milliarder norske kroner, som et motsvar til USAs beslutning om å heve tollsatsene på stål og aluminium fra Europa, Mexico og Canada.

Under en pressekonferanse torsdag kveld sa den canadiske statsministeren, Justin Trudeau, at den amerikanske regjeringen har tatt en beslutning som «vi beklager, og som åpenbart vil føre til gjengjeldelsesaksjoner».

Den canadiske straffetollen vil tre i kraft 1. juli og gjelde inntil USA eventuelt annullerer sin ekstratoll på stål og aluminium.

Den canadiske regjeringen ønsker å innføre en toll på 25 prosent på amerikansk stål og ti prosent på amerikansk aluminium, i tillegg til juice, lønnesirup, bourbon og toalettpapir.

Selv om den canadiske meldingen om gjengjeldelse kom ganske umiddelbart, sender den canadiske regjeringen også likevel et budskap om beherskelse, ettersom de canadiske gjengjeldelsesaksjonene i stor grad skåner amerikanske bønder.

Også EU har truet med gjengjeldelsesaksjoner overfor USA som vil ramme velgerne til mektige republikanske politikere, men EU har enda ikke tatt noen konkrete beslutninger.

Strategiske mottiltak

Den mexicanske regjeringen har derimot bestemt seg for å gå til øyeblikkelig motangrep på USAs president, Donald Trump.

Torsdag kveld varslet Mexico at man vil innføre en straffetoll på produkter som blir fremstilt i delstater som vil være avgjørende for Trump og det republikanske partiet under de amerikanske mellomvalgene i november, ikke ulikt den europeiske strategien. Amerikanske produkter som svinekjøtt, epler, grapefrukt, ost og stål vil være gjenstand for mexicansk straffetoll.

I sine uttalelser torsdag kveld unnlot Mexicos økonominister Ildefonso Guajardo å sette et beløp på de mexicanske gjengjeldelsesaksjonene. Ifølge Reuters sa han imidlertid at mottiltaket vil tilsvare omfanget av den straffetollen som USA nå pålegger mexicanske produkter.

– En handelskrig skjer når man trapper opp en konflikt. I dette tilfellet er det ganske enkelt en reaksjon på en forutgående handling, sa Ildefonso Guajardo til mexicansk radio, ifølge Reuters.

Samtidig skjønte han at den amerikanske straffetollen ville påvirke handelen mellom USA og Mexico med tilsvarende 33 milliarder norske kroner.

Nervøse aksjemarkeder

Da de asiatiske børsene åpnet fredag morgen stupte aksjekursene, ikke minst på grunn av frykten for en handelskrig mellom USA og EU.

– Den nedadgående korreksjonen i aksjemarkedene vil antakelig fortsette, sa Soichiro Monji, økonom i Tokyo-baserte Daiwa SB Investments, til Reuters fredag morgen.

Han påpeker at handelsstriden med EU i særlig grad gjør investorene nervøse.

– President har ikke oppnådd særlig mye når det kommer til handelsspørsmål, og han vil sannsynligvis fortsette med å være høyrøstet etter hvert som vi nærmer oss de amerikanske mellomvalgene, sa Monji.

Fredag morgen hadde den canadiske dollaren og den mexicanske pesoen utfordringer på asiatiske børser, mens euroen ble liggende noenlunde stabilt.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert