Italias statsminister: – En enorm tragedie

– Sjokkerende, sa Italias statsminister Giuseppe Conte etter å ha sett åstedet for brokollapsen hvor nærmere 40 biler og lastebiler falt 45 meter.

Publisert Publisert

Italias statsminister Giuseppe Conte ved stedet hvor motorveibroen i Genova kollapset. Foto: Flavio Lo Scalzo / ANSA / AP / NTB scanpix

– Det er sjokkerende å se de forvridde metalldelene, den kollapsede broen og ofre som trekkes ut, sa Conte til TV-kanalen RAI da han besøkte ulykkesstedet i Genova tirsdag kveld.

Statsministeren hyllet de flere hundre redningsmannskapene som jobbet på stedet og har klart å berge folk ut av ruinene i live.

– De berget folk som falt 45 meter, overlevde og nå er på sykehus.

Det var tordenvær og kraftige vindkast da en av søylene som holdt broen oppe, ga etter. Kjøretøyer dundret i bakken sammen med tonnevis av betong og armeringsjern.

REDNINGSOPERASJON: Redningsmannskaper leter etter overlevende blant steinmasser og knuste biler etter brokollapsen ved Genova. Foto: NTB scanpix

– Rundt 30 døde

Ifølge det italienske sivilforsvaret var det opptil 35 biler og minst tre lastebiler på Morandi-broen da den raste sammen.

– Dessverre er det rundt 30 døde og mange som er alvorlig skadd, sa innenriksminister Matteo Salvini tirsdag ettermiddag.

Kilder i brannvesenet sier til nyhetsbyrået ANSA at minst 35 mennesker er omkommet. Conte opplyser at det offisielle, bekreftede antallet døde er 22 – men at han frykter tallet vil stige. Minst 16 mennesker er skadd.

En drøy time seinere sier innenriksminister Salvini ifølge Sky News at rundt 30 mennesker er omkommet. CNN melder at 35 personer skal ha mistet livet i ulykken i 18-tiden.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Øyenvitner har fortalt at broen ble truffet av lyn før den raste, men det er uklart om dette bidro til kollapsen.

Flere eksperter har imidlertid påpekt at Morandi-broen er en uvanlig konstruksjon. En professor ved universitetet i Genoa kalte den i 2016 en «ingeniør-feil» som før eller siden måtte skiftes ut.

KOLLAPS: Deler av broen har landet både i en elv, på jernbanesporet og på hus. Foto: Luca Zennaro / TT NYHETSBYRÅN

En 200 meter lang seksjon av den opphøyde motorveien i utkanten av Genova kollapset tirsdag ettermiddag. Redningsmannskaper har funnet flere knuste biler med døde personer i. Én person er trukket frem i live og sendt med helikopter til sykehus.

Keeper overlevde

Genova ligger ved Middelhavet nordvest i Italia. Morandi-broen forbinder motorveien A10 fra Frankrike med en annen motorvei som går nordover til Milano.

Trafikken var tirsdag større enn vanlig siden mange italienere var på vei til kysten eller fjellene i forbindelse med høytiden Ferragosto.

En tidligere keeper for fotballaget Cagliari, Davide Capello, overlevde brokollapsen på mirakuløst vis.

– Jeg kjørte på broen, og på et visst punkt så jeg veien foran meg kollapse. Og jeg gikk utfor med bilen, forteller Capello til TV-stasjonen Sky TG24.

Han sier bilen ble sittende fast i en strømmast og at han klarte å klatre ned på egen hånd.

– Jeg vet ikke hvorfor bilen min ikke ble knust. Det var som en scene fra en film.

En lastebil klarte å stoppe i siste liten og står ved kanten av den sammenraste broen. Foto: AP / NTB scanpix

Flere biler falt i avgrunnen

Store brann- og redningsmannskaper er satt inn for å gjennomsøke steinmassene under Morandi-broen, som er en del av en firefelts motorvei, A-10. Bilder fra stedet viser et svært åpent felt der motorveien skulle ha vært.

En video delt av italiensk politi viser hvordan broen kollapser:

Mesteparten av broseksjonen skal ha falt ned over en elv og jernbaneskinnene under, men også hus og gater skal være truffet, ifølge avisen La Repubblica. Både personbiler og lastebiler dundret i bakken sammen med tonnevis av betong og armeringsjern.

Et øyenvitne forteller til den private fjernsynskanalen Sky TG24 at han så «minst åtte, ni biler knust under steinmassene». ANSA melder om minst ti forvridde kjøretøyer.

SØK: Redningsmannskaper leter etter overlevende blant steinmasser og knuste biler etter brokollapsen ved Genova. Foto: ANSA via AP/NTB scanpix

– Apokalyptisk

Journalisten Franco Nativo fra TV-kanalen Telegenova sier han kunne se minst åtte-ni kjøretøy som lå knust under betongmassene på ulykkesstedet.

– Det er en apokalyptisk scene, sier han.

Situasjonen var uoversiktlig etter ulykken. Over 280 mennesker og hundepatruljer deltok i redningsarbeidet. Brannfolk sa de var redd gassledninger på stedet ville eksplodere.

Bilder av broen viser en grønn lastebil som klarte å stanse rett før motorveien slutter i løse luften.

– Enorm katastrofe

Noen pasienter er allerede fraktet til sykehus i Genova. Sykehus i naboregionene Lombardia og Piemonte er også varslet og står klare til å ta imot pasienter.

Transportminister Danilo Toninelli sier at ulykken har et stort omfang og at det er snakk om en enorm katastrofe. Han var tirsdag ettermiddag på vei til Genova.

Genova ligger ved Middelhavet nordvest i Italia. Broeen er en viktig ferdselsåre mellom Lombardia og Piemonte i nord og kysten ved Liguria. Den knytter seg til hovedveien som går vestover til Frankrike.

FORSVUNNET: En 200 meter lang del av en firefelts motorveibro kollapset i utkanten av Genova. Foto: NTB scanpix

Planlagt vedlikehold

Morandi-broen ble bygd på 1960-tallet og kjent som Genovas «Brooklyn Bridge».

Det var planlagt vedlikehold og sikkerhetsarbeid på broen, men ifølge transportminister Danilo Toninelli var arbeidet ikke påbegynt da ulykken skjedde. Manglende vedlikehold på gamle broer er et utbredt problem i Italia.

Den sammenraste delen av broen traff et industriområde hvor det går flere jernbanelinjer. Flere bygninger på stedet skal ha fått skader.

En mann som befant seg under broen da den raste, sier det er et mirakel at han overlevde. I et intervju med italiensk TV forteller han at sjokkbølgen fra kollapsen kastet ham ti meter bortover og inn i en vegg.

Publisert