Mexicanere i karantene i Kina

Mexico reagerer på at rundt 70 mexicanere på reise i Kina er blitt satt i karantene på sykehus og hoteller som ledd i kampen mot det nye H1N1-viruset. Kina avviser klagene.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I helgen anklaget utenriksminister Patricia Espinosa Kina for diskriminering av landets borgere, og hun ba mexicanere droppe reiser til Kina inntil videre. Landets flyselskap Aeroméxico stanser sine flyginger til Kina.

Mexicos ambassadør i Kina Jorge Guajardo sier at mexicanere blir bedt om å melde seg når de kommer med fly til landet, og blir deretter isolert fra andre passasjerer.

– I mange tilfeller har vi fått rapporter om at de blir satt i karantene bare fordi de har mexicansk pass, enten de kommer fra Mexico eller fra et annet sted, uansett om de har vært i Mexico nylig eller ikke, og selv om de ikke har hatt noen kontakt med noen andre fra Mexico, sier Guajardo.

Flere mexicanere som kom på fly fra USA og Canada, er satt i karantene bare fordi de var mexicanske, sier Guajardo.

I et annet tilfelle ble et mexicansk ektepar og deres tre små barn vekket og hentet fra sitt hotell i Beijing klokka 4 om morgenen og fraktet til et sykehus.

Les også

Helsedirektoratet: – Mildere virus enn fryktet

<b>Helsedirektoratet: – Mildere virus enn fryktet</b> Ambassadør avvist Guajardo selv ble avvist da han ønsket å besøke ti mexicanere som er satt i karantene på et hotell i Beijing. Han klager over at han ikke er blitt informert og at både det og avvisningen ved hotellet er i strid med en internasjonal avtale Mexico har undertegnet.

Ingen av dem som er satt i karantene, har hatt symptomer på influensaen, og de fleste har ikke hatt noen kontakt med smittede personer eller steder, ifølge Guajardo.

Selv ikke diplomater er immune. Mexicos generalkonsul i Guangzhou ble holdt tilbake for sjekk da han kom tilbake fra en ferie i Kambodsja i forrige uke.

Isolert på hotell I Hongkong ble samtlige 350 gjester og ansatte på et hotell satt i karantene i en uke etter at en 25 år gammel mexicansk gjest fikk feber. Væpnede politimenn og medisinsk personell i beskyttelsesutstyr passer på at ingen går ut.

Men gjestene klager over at rommene deres ikke blir vasket og at sengetøyet ikke blir skiftet, og flere forretningsfolk fra Sør-Korea og India klager over at de taper lukrative kontrakter om de ikke slipper ut snart.

Men Hongkongs myndigheter insisterer på at de må bli på hotellet til fredag. Den syke mannens tilstand var søndag stabil.

Verken i Hongkong eller i resten av Kina er det påvist noen tilfeller av svineinfluensa.

I Mexico håper myndighetene at det verste er over. Søndag opplyste helseminister José Angel Córdova at antall tilfeller er oppjustert til 590, hvorav 22 er døde, men at antallet vokser saktere enn før.

Benekter diskriminering

Kina selv benekter at det ligger diskriminering bak isoleringen av mexicanere og ber Mexico ta det med ro og samarbeide om kampen mot svineinfluensaen.

– Tiltakene er ikke rettet mot mexicanske borgere, og det er ingen diskriminering. Dette er utelukkende et spørsmål om medisinsk karantene, sa utenriksdepartementets talsmann Ma Zhaoxu mandag.

Kina frykter at en epidemi skal spre seg svært raskt i den store befolkningen, og tar ingen hensyn når krisetiltak iverksettes. Landets dårlige helseinfrastruktur gjør det spesielt sårbart om det blir en epidemi.

Responsen kan ofte være ekstrem, som under sars-krisen og fugleinfluensaen, da myndighetene først benektet at det var noe problem, og så, fra en dag til den andre, stengte store deler av landet og satte hundrevis av mennesker i karantene.

Publisert: