Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet

De to største partigruppene i EU-parlamentet går kraftig tilbake og ligger an til å miste flertallet de har sammen.

Publisert Publisert

VALGSØNDAG: En kvinne holder et EU-flagg utenfor EU-parlamentet i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

  • NTB

De viser de første offisielle valgprognosene som ble lagt fram søndag kveld.

Den største partigruppen er EPP, som består av konservative og kristendemokratiske partier. EPP ligger ifølge prognosen an til å vinne 173 av de i alt 751 setene i EU-parlamentet. Det er 44 færre seter enn i dag.

Største taper

EPP beholder dermed posisjonen som største gruppe, men blir samtidig valgets største taper.

Nummer to er den sosialdemokratiske gruppen S&D, som ligger an til å vinne 147 seter, ned 39 seter fra i dag.

De moderate høyrepartiene og sosialdemokratene har hatt flertall sammen kontinuerlig siden det ble holdt direkte valg til EU-parlamentet for første gang i 1979.

Slår de tidlige prognosene til, vil den såkalte storkoalisjonen ryke.

Høyrepopulister vinner

Den høyrepopulistiske blokken ENF ligger ifølge prognosen an til en framgang fra 37 seter i dag til 57 i prognosen.

Samtidig ligger både den liberale blokken og den grønne blokken an til å gå vesentlig fram, til henholdsvis 102 og 71 seter.

Polens høyreorienterte regjeringsparti Lov og rettferdighetspartiet (PiS) ligger alene an til å bli større enn den liberale opposisjonskoalisjonen i EU-valget.

På en valgdagsmåling fra Ipsos får PiS 42,4 prosent av stemmene, noe som vil gi dem 24 av landets 51 seter i EU-parlamentet dersom resultatet blir som målingen.

KRAFTIG FREM : Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson gjør det bra i EU-valget i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterne tredje størst

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) ligger an til å bli tredje størst i det svenske EU-valget, ifølge en valgdagsmåling fra SVT.

Partiet får 16,9 prosents oppslutning på målingen, som er basert på intervjuer med 10.000-15.000 velgere. Partiet går fram med 7,2 prosentpoeng og ligger an til å gå mest fram av alle. Dersom det blir resultatet, får SD tre mandater i EU-parlamentet, opp fra dagens to.

Størst blir statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna, som går marginalt opp til 25,1 prosents oppslutning og beholder dagens fem mandater på målingen. Moderaterna er så vidt større enn SD og får på målingen 17,6 prosent av stemmene, noe som innebærer at partiet går opp fra tre til fire mandater.

Dansk Folkeparti tapte

Dansk Folkeparti (DF) ligger derimot ifølge prognosene an til å miste tre av fire plasser i EU-parlamentet. Venstre ser ut til å bli størst og vinner to seter.

I EU-valget i 2014 var DF partiet det største danske i forsamlingen i Brussel, men etter at 85 prosent av stemmene er talt opp ligger partiet an til å framover måtte nøye seg med én representant.

Regjeringspartiet Venstre ligger derimot an til å bli størst og går fram med to mandater, hvilket betyr at de vil sitte igjen med fire mandater i Brussel. De gjør sitt beste EU-valg noensinne.

Det sosialistiske miljøpartiet Enhedslisten ser dessuten ut til å komme inn med ett mandat, mens De konservative ligger an til å så vidt beholde sitt.

Socialdemokratiet ligger an til å beholde sine tre mandater, mens De Radikale ser ut til å fordoble seg fra en til to representanter.

Foreløpig prognose for fordelingen av seter i EU-parlamentet. (Endring i parentes.)

EPP - konservative partier og kristendemokrater: 173 (-44)

S&D - sosialister og demokrater: 147 (-39)

ALDE&R - liberale partier og franske LREM: 102 (+34)

Greens/EDA - grønne partier: 71 (+19)

ECR - konservative partier: 58 (-18)

ENF - høyrepopulister: 57 (+20)

EFDD - populister: 56 (+15)

GUE/NGL - venstreradikale: 42 (-10)

Andre: 45

(Kilde: EU-parlamentet)

Publisert