A$AP Rocky dømt for vold mot 19-åring i Sverige

Rapperen A$AP Rocky og to andre er i Stockholm tingrett kjent skyldig i vold mot en 19-åring, men de slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.

Publisert Publisert

DØMT: Artisten A$AP Rocky slipper fengsel. Foto: Andrew Burton, X02815

Advokaten til A$AP Rocky, Slobodan Jovicic, er sikker på at rapperen kommer tilbake til Sverige. Han understreker likevel at de er skuffet over dommen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

A$AP Rocky dømmes til betinget fengsel i Stockholms tingsrett. Foto: Richard Shotwell / AP / NTB scanpix

Dommer i saken, Per Lennerbrant, holdt pressekonferanse om dommen onsdag. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

  • NTB

De tre er imidlertid dømt til å betale totalt 12.500 kroner i erstatning til fornærmede.

Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, sto sammen med to andre amerikanere tiltalt for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.

De tre har hevdet at de handlet i nødverge, men ble ikke trodd i retten. Tingretten slår fast at de tre utøvde vold mot 19-åringen med slag og spark.

– De tiltalte kan ikke ha trodd at de befant seg i en nødvergesituasjon, sier Per Lennerbrant, dommer i saken, under en pressekonferanse i Stockholms tingsrett onsdag ettermiddag.

Han viser blant annet til forklaringen til to kvinnelige vitner, som har sagt at det ikke skjedde noe spesielt før den fornærmede ble kastet i bakken.

Tror ikke glassflasker ble brukt

19-åringen har også hevdet at de tiltalte slo ham i bakhodet med en glassflaske og kuttet ham opp med knuste glassflasker. Det har alle tre tiltalte nektet for.

– Etterforskningen har spriket på dette punktet. Tingretten har kommet fram til at det ikke er bevist at det har blitt brukt glassflasker, sier Lennerbrant.

Fornærmede fikk kuttskader på armen, men tingretten mener han kan ha fått disse skadene på annet vis under hendelsen.

Lennerbrant viser blant annet til en video fra angrepet, hvor ingen av de tiltalte holder noe i hendene.

Slipper bøter, fengsel og samfunnsstraff

A$AP Rocky slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.

– Tingretten anser ikke at volden er så alvorlig at fengsel kan vurderes som straffereaksjon, og har derfor landet på en betinget dom. Det er videre besluttet at dommen ikke skal kombineres med samfunnstjeneste, opplyser tingretten i en pressemelding.

Både artisten og de andre tiltalte var varetektsfengslet i 31 dager.

De blir derfor heller ikke ilagt bøter, ifølge Lennerbrant, som viser til at dette er i tråd med høyesteretts praksis.

– Skuffet

Dommen er ifølge advokaten til A$AP Rocky, Slobodan Jovicic, skuffende.

– Vi er skuffet fordi vi hadde håpet på frikjennelse, sier Jovicic på en pressekonferanse etter at dommen hadde falt.

Han understreket at skuffelsen hovedsakelig er knyttet til at retten ikke har akseptert påberopelsen om nødverge.

Forsvareren påpekte likevel at retten ikke har funnet bevis for at A$AP Rocky har handlet i sammensvergelse med de øvrige og ikke heller har bevist at han eller de andre tiltalte har anvendt noen flaske.

Selv om han uttrykte skuffelse over dommen, var han likevel hundre prosent sikker på at rapperen ville komme tilbake til Sverige.

– Jeg vet at han kommer tilbake, sier forsvareren.

Forsøk på storpolitikk

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. Rapperen og de to andre amerikanerne har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

Saken har skapt stor interesse verden over, spesielt etter at USAs president Donald Trump engasjerte seg. Trump har nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk ved at han blant annet ringte Sveriges statsminister Stefan Löfven og ba om at A$AP Rocky måtte settes fri. Den svenske statsministeren svarte at det svenske rettsvesenet er uavhengig.

Publisert