Trump hardt ut mot Putin for å støtte «dyret Assad»

Mens USAs utenriksminister møtte Putin i Moskva, gikk president Donald Trump hardt ut mot den russiske presidenten for å støtte Assad.

Publisert Publisert

KRITISK: President Donald Trump er svært kritisk til president Vladimir Putins støtte til den syriske presidenten Bashar al-Assad. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

USAs utenriksminister Rex Tillerson møtte både president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov under sitt besøk i Moskva onsdag.

Det var på forhånd uvisst om Tillerson kom til å møte Putin, men etter et flere timer langt møte med Lavrov, varslet Kreml at de to også hadde samtaler med Putin.

De to landene er på kollisjonskurs når det gjelder tilnærmingen til krigen i Syria.

Mens Russland støtter Assad-regimet, har Trump-administrasjonen tatt til orde for at det ikke blir noen fredelig fremtid for Syria så lenge president Bashar al-Assad sitter ved makten.

Les også

Ivanka Trump påvirket faren til å angripe Syria

Trump: – Assad et dyr

Samtidig som Tillerson var i Moskva, rykket president Donald Trump ut og anklaget Putin for å støtte Assad, som han omtalte som «et dyr».

– Ærlig talt så støtter Putin en person som er tvers igjennom ond, og jeg mener det er veldig ille for Russland. Jeg mener det er veldig ille for menneskeheten, det er veldig ille for denne verdenen, sa Trump i et intervju med Fox Business Network.

Trump trakk frem Assads bruk av kjemiske våpen, tønnebomber og andre angrep som rammer sivilbefolkningen i Syria.

– Vi ser barn uten armer, uten bein, uten ansikt. Dette er et dyr, sier Trump med henvisning til Assad.

I MOSKVA: USAs utenriksminister Rex Tillerson (til v.) møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva onsdag, før de begge deltok på et møte med Putin senere. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Scanpix

Kjemisk angrep

Forholdet mellom Russland og USA er blitt ytterligere tilspisset etter at USA angrep en syrisk flybase som straff for et kjemisk angrep som USA mener Assad-regimet sto bak.

Angrepet tok livet av over 80 mennesker, blant dem nær 30 barn, i den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria tirsdag i forrige uke.

Russland mener angrepet var en provokasjon og at det er opprørerne som har lekket ut gassen samtidig som syriske styrker bombet byen fra luften.

Russiske myndigheter anklager også USA for å ha brutt folkretten med sin alenegang i Syria, mens Trump-administrasjonen har beskyldt russerne for å drive med desinformasjon.

Les også

Trumps talsmann beklager «ufølsom» Hitler-uttalelse på TV

Legger ned veto i FN

Samtidig melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at Russland ikke kommer til å stemme for et resolusjonsforslag om Syria som det er ventet at USA, Storbritannia og Frankrike legger frem i FNs sikkerhetsråd senere onsdag.

Ifølge AFP mener Russland at det foreløpige resolusjonsforslaget er «uakseptabelt».

Målet med resolusjonen er å få satt i gang en internasjonal gransking av det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i Syria forrige uke. 87 personer ble drept i angrepet.

– Det ble brukt sarin

Prøver tatt på stedet for det kjemiske angrepet, er undersøkt av britiske forskere, skriver Reuters. Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft sa i et møte med FNs sikkerhetsråd onsdag at prøvene testet positivt for sarin eller et sarin-lignende stoff.

– Storbritannia deler dermed den amerikanske vurderingen om at det er svært sannsynlig at regimet var ansvarlig for sarinangrepet mot Khan Sheikhoun 4. april, sa Rycroft.

Publisert