Kaos i Houston: Mange fanget i oversvømte hus

Den amerikanske storbyen Houston er lammet som følge av de enorme oversvømmelsene. Ved enkelte hus når vannmassene helt opp til taket.

FLOM: Innbyggere i Houston ble evakuert etter Harveys herjinger i Texas. David J. Phillip / NTB scanpix

NTB

Aldri tidligere har byen opplevd noe lignende. Flommen kom med den tropiske stormen Harvey før helgen, og mandag hadde uværet og oversvømmelsene vart i fire dager.

Enkelte steder er det kun hustakene som stikker opp av vannmassene, og innenfra kan man høre mennesker som ber om hjelp, ifølge nyhetsbyrået AP.

Foreløpig er det meldt om åtte omkomne, blant dem fire barn og deres oldeforeldre. Alle satt i en bil som ble tatt av vannmassene etter å ha kjørt over ei bru søndag ettermiddag, ifølge TV-kanalen KHOU-TV.

Politisjefen i Houston, Art Acevedo, sier han er svært bekymret for hvor mange lik som kommer til å bli funnet når vannet igjen synker. Han hadde mandag ennå ikke hørt om bilen som ble tatt av flommen.

Det var barnas grandonkel som ifølge TV-kanalen kjørte bilen, men han lyktes å komme seg ut og gripe fatt i et tre. Han skal ha forsøkt å få barna til å komme seg ut gjennom bakdøra, men det greide de ikke.

Tusenvis reddet

Ifølge meteorologer vil flommen bli verre de nærmeste dagene, før den langsomt trekker seg tilbake når Harvey omsider flytter seg og svekkes.

2.000 mennesker er så langt reddet fra flommen i byen. Fortsatt ringer folk nødnummeret for å varsle at de sitter fanget i oversvømte boliger og med vann på alle kanter.

Rundt 4.000 redningsarbeidere deltar i innsatsen i tillegg til frivillige.

600 båter er satt inn i evakueringen, og både Louisiana og Florida har bidratt med båter.

I tillegg brukes det 500 spesialkjøretøyer og 14 helikoptre for å redde folk ut. Myndighetene oppgir at Harvey har forårsaket skader for flere milliarder dollar.

Donald Trump reiser til Texas tirsdag, opplyser Det hvite hus. Måten han takler katastrofen på, anses som en viktig test for den amerikanske presidenten.

Les også

Familie fra Bergen:–Vi måtte søke tilflukt under trappen

REDDET: Fort Bend County-sheriff Troy Nehls løfter en gutt oppi en båt i vannmassene i Texas. Brett Coomer / TT / NTB Scanpix

Flyplasser stengt

Mandag hadde 5.500 mennesker søkt tilflukt i evakueringssentre, og antallet er ventet å stige raskt, ifølge Houstons ordfører Sylvester Turner.

Det er frykt for at så mange som 30.000 personer vil trenge midlertidig innkvartering.

Byens to største flyplasser har måttet stenge, og to sykehus er evakuert. Flere av veiene ut av byen ligger under vann. Hustak er revet av, bobiler er snudd på hodet og flere hundre tusen husstander er strømløse.

Mandag måtte myndighetene åpne sluser for å slippe ut vann fra to demninger som beskytter Houston sentrum mot oversvømmelser. Det at vann slippes ut, forverrer flommen i nærområdene, men er nødvendig for å unngå en større, ukontrollert flom siden, opplyser hærens ingeniørkorps.

Demningene skal beskytte mot en såkalt «tusenårsflom», men de er 70 år gamle, og ingeniørkorpset regner dem for å være blant en håndfull «svært risikable» demninger i USA.

I en uttalelse mandag heter det imidlertid at korpset føler seg trygg på at demningene vil fortsette å virke som de skal.

Det er også kommet meldinger om plyndring, og fire personer er så langt blitt pågrepet.

– Hvis noen forsøker å utnytte borgere som allerede er blitt rammet av moder natur, kan de være sikre på å bli pågrepet, advarte Houstons politisjef på en pressekonferanse mandag.

ORKANEN HARVEY: Her padler en kvinne ned en vei i League City sør for Houston. Stuart Villanueva / NTB scanpix

Ingen nordmenn

Det norske generalkonsulatet i Houston har ikke fått opplysninger om at det er nordmenn i de hardest rammede områdene. Det antas at det bor mellom 5.000 og 6.000 nordmenn i området

Harvey er den kraftigste orkanen som har rammet USA på 13 år og den kraftigste som har slått til mot Texas siden 1961. Men det mest uvanlige er de store nedbørsmengdene.

– Mengden og intensiteten i dette regnet er uten sidestykke, og det resulterer i katastrofal flom, het det i en uttalelse fra The National Weather Service.

De neste dagene kan det komme ytterligere 50 centimeter regn, på toppen av 76 centimeter som er kommet mange steder gjennom helgen.

Uværets senter hadde natt til mandag flyttet seg øst for Victoria i Texas og rundt 20 mil sørøst for Houston. Det er ventet at Harvey beveger seg utover havet i løpet av mandag og tirsdag.

.

UVÆR: Her en flomrammet vei i Houston søndag. NTB scanpix