Maryam (26) fikk stående applaus

I kveld mottok hun årets Raftopris på Den Nationale Scene.

Publisert:
svp://30830

Maryam Al-Khawaja tok imot prisen på vegne av Bahrain Center for Human Rights (BCHR).

Hun fikk stående applaus fra en fullsatt sal.

— Det er egentlig ikke jeg som burde tatt imot denne prisen. De som burde tatt i mot denne prisen, er de menneskerettighetsaktivistene som går på gaten i Bahrain hver dag, sa 26-åringen.

Bruker digitale medier

I dag mottok hun årets Raftopris på Den Nationale Scene.

Leder for priskomiteen, Martin Paulsen, holdt tale til prisvinnerne.

— Det er tre grunner til at BHCR fikk prisen. For det første jobber de målrettet for menneskerettigheter for både Bahrains borgere og for arbeidsimmigrantene i landet. For det andre praktiserer de ikke-vold i arbeidet sitt og for det tredje bruker de digitale medier til å spre sitt budskap, sa Paulsen.

Han sa videre at Raftostiftelsen med årets pris har ønsket å løfte frem et arbeid som kan være til inspirasjon for menneskerettighetsaktivister i hele verden.

Leste brev fra fengselet

Organisasjonens daglige leder Nabeel Rajab (49) sitter for tiden i fengsel, men Al-Khawaja leste opp et brev han har skrevet fra fengselet, hvor han takket for Rafto-prisen og søkelyset prisen gir.

— Jeg og alle i BCHR lover å fortsette vår kamp for menneskerettigheter uansett hva som skjer, skrev Rajab.

I tillegg til taler besto seremonien av musikalske innslag med blant annet Eva & the Heartmaker og studentkoret Sirenene. Etter at den timelange seremonien var over, deltok flere hundre mennesker i et fakkeltog ned til Den blå steinen. I spissen gikk prisvinnerne sammen med ordfører i Bergen, Trude Drevland (H).

Halvparten har protestert

Maryam Al-Khawaja kommer fra landet som har importert tre ganger så mange gassgranater som antall innbyggere.

Det er landet der over halvparten av innbyggerne - over 300.000 av 600.000 mennesker - har protestert mot kongehuset. Intet land haddeen større andel opprørere.

Likevel bleden arabiske vår knapt et mildt vindpust. For fengslene ble fylt opp, brutaliteten tøffere og undertrykkingen total. Regimet i Bahrain var det eneste som vant over demonstrantene, og det eneste som fikk militærhjelp fra utlandet - fra vennene i Saudi-Arabia.

Torturert under kjeveoperasjon

Og det er landet der hennes far, dansk-bahraineren Abduladhi al-Khawaja, sitter fengslet på livstid. Selv da han lå hjelpeløs på operasjonsbordet for å rekonstruere kjeven politikøllene hadde knust, ble han utsatt for tortur, ifølge Human Rights Watch.

Menneskerettsaktivister sier høyesterett i Bahrain ikke nevner en eneste kriminell handling i livstidsdommen. Alt dreier seg om taler, møter og oppfordringer til fredelige protester i februar og mars 2011.

Da faren ble fengslet, overtok Maryam al-Khawaja som fungerende leder for Bahrain Centre for Human Rights i København. Fra eksiltilværelsen leder hun opprøret mot et av verdens strengeste diktaturer.

Prestisjemagasinet Foreign Policy rangerte i fjor klodens 100 beste politiske tenkere. Maryam al-Khawajable ble nummer 48.

— Regimet inviterte Kim Kardashian for å gi et inntrykk av at alt er normalt. Derfor inviterer de også Miley Cyrus, kjente arabiske sangere og arrangerer formel 1-løp. Millioner på millioner av dollar brukes på store PR-byråer for å gi landet bedre image. Men ingen i gatene tror på dem, sier Maryam al-Khawaja.

Historie etter historie

- Hva skjedde med din familie?

— Det er den samme historien som for hundrevis av andre familier.

— Først ble min onkel arrestert i sitt eget hjem. Foran øynene på familien kastes han ut fra 2. etasje, før han slepes bort. Min far har kjempet for menneskeretter hele livet. Han ble fengslet i min søsters hjem i 2011. Min mor og søster måtte se at han ble slått til han mistet bevisstheten. Mine to svogrer, som ikke var aktivister, ble også arrestert. Da soldatene tok min far, visste vi ikke om han var død eller levende.

— Men som jeg sa: Dette er historien til hundrevis av familier i Bahrain. De blir arrestert og torturert fordi de tør be om elementære menneskerettigheter. Det er et absolutt undertrykkende monarki.

- Er det mulig å behandle saker om din egen familie på samme måte som andre saker?

— I 2011 skrev jeg en rapport om en mann som var så skamslått at han ikke kunne gjenkjennes. I sluttarbeidet fikk jeg vite at det var min egen far. Jeg anstrengte med for å ikke bryte sammen. Rapporten måtte gjøres ferdig. Det finnes så mange tortursaker. Det hjelper ikke arbeidet mitt at noen blir personlige.

- Hvordan er du i stand til å være så pragmatisk og rolig?

— Du må jobbe på mange plan - det følelsesmessige, fysiske og psykiske. Alle menneskerettsforsvarere må gjennom dette. Når jeg jobber med saker som angår min far, min søster eller andre jeg kjenner, kan jeg ikke bli personlig. Det er ikke fordi jeg ikke blir rørt av sakene, men fordi jeg ikke har rett til å prioritere disse sakene foran andre.

Dobbel bokføring

Bahrain er landet som ble glemt under den arabiske vår. ForBahrain er for USA det som Syria er for Russland, har Maryam al-Khawaja argumentert for. Det er moralens dobbeltstandard: Stormaktene lukker øynene for overgrepene, fordi de trenger landet i et økonomisk og maktpolitisk perspektiv.

— Bahrains geopolitiske og økonomiske plassering og nære bånd til Saudi-Arabia, gjør at USA driver med dobbel bokføring. De prioriterer sine økonomiske interesser foran prinsippene om demokrati og menneskerettigheter, som de forsvarer andre steder. Selv nå i det 21.- århundre er olje fra Saudi-Arabia viktigere enn menneskeliv.

- Du er selv sjiamuslim, mens kongefamilien er sunnimuslimer. Hvordan preger den religiøse konflikten opprøret?

— Det er ikke en religiøs konflikt, selv om regimet vil fremstille det slik. Shia forbindes med Iran og Hizbollah, og regimet kan begrunne undertrykkingen med at disse kreftene står bak. De kan sette religiøse grupper opp mot hverandre, og gjøre alle svake. Regimet vet at dersom sunni og sjianene står sammen, betyr det slutten på regime. Bahrain har ikke et sekterisk problem. Bahrain er et menneskerettsproblem.

Twitter gir makt

— Du har nesten 100.000 følgere på Twitter og tvitrer ustanselig. Er Twitter et mektig redskap? - Ja, absolutt. Bahrain får lite oppmerksomhet i vestlige media, har selv ingen pressefrihet og er et av verdens mest overvåkede land. Twitter er svært utbredt i Bahrain, og meget effektiv for få ut informasjon. På få minutter kan vi hente inn meldinger og bilder om overgrep og aksjoner, ofte mens de pågår. Samtidig får vi spredd informasjonen lynraskt. Jeg har kongressmedlemmer i USA, politikere i Europa, journalister og aktivister som følgere. Meldingene blir lest.

- Hva betyr Raftoprisen for Bahrain Centre for Human Rights?

— At vi får en anerkjennelse for arbeidet og blir sett. Oppmerksomheten kan bidra til at trakasseringen og forfølgingen av oss stopper. Myndighetene i Bahrain har sender ut folk for å følge etter oss. Raftoprisen kan bidra til at vi får en viss beskyttelse, sier Maryam al-Khawaja.

Publisert:

rafto.jpg VEGAR VALDE

Prisvinner: Maryam al-Khawaja (26) mottar i helgen årets Raftopris på Den Nationale Scene. Foto: MYDSKE PETER, POLFOTO MYDSKE PETER

svp://30830