Karzai: - Handlingen er umenneskelig og forkastelig

Videoen som angivelig viser amerikanske marineinfanterister som urinerer på likene av talibanopprørere har fått både den afghanske presidenten og USAs forsvarsminister til å reagere kraftig.

Publisert:

SOLDATENE: Bildene av disse soldatene har gått verden rundt. SCANPIX

  • Lars Martin Gimse
  • Astrid Hexeberg

SISTE:

  • Hillary Clinton fordømmer handlingene i videoen: — Jeg ønsker å uttrykke min totale forferdelse over saken som omhandler våre marineinfaterister, sa USAs utenriksminister på en pressekonferanse.
  • En amerikansk tjenestemann bekrefter at de har lyktes i å identifisere to av soldatene på videoen, skriver nyhetsbyrået AP. Mennene skal ha returnert fra Afghanistan i fjor høst.

Torsdag ettermiddag sendte Afghanistans president Hamid Karzai ut en uttalelse, der han fordømmer innholdet i videoen på det sterkeste.

I uttalelsen slår Karzai fast at «den afghanske regjeringen er dypt forstyrret» av det han omtaler som «vanhelligelsen av likene til tre afghanere».

— Denne handlingen av de amerikanske soldatene er simpelthen umenneskelig og forkastelig. Vi ber utrykkelig om at amerikanske myndigheter snarest undersøker videoen, og gir de som blir funnet skyldig i denne forbrytelsen den strengeste straff, heter det i uttalelsen fra Karzai, ifølge nyhetsbyrået AP.

På videoen som nå møter sterke internasjonale reaksjoner, sees fire personer i amerikanske militære feltuniformer som angivelig urinerer på tre blodige lik på bakken.

Les også

«Motbydelig oppførsel», sier Pentagon om videoen.

Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

— Ha en fantastisk dag, kamerat, sier en av mennene i filmen.

En stemme spør «fikk du det på video?» «Ja,» svares det.

Soldatene på videoen skal ikke lenger være i Afghanistan.

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal to av mennene i videoen ha blitt identifisert, skriver nyhetsbyrået AP. Menne skal ha returnert fra Afghanistan i fjor høst.

Panetta har beordret undersøkelse

Også amerikanske ledere reagerer med harme på videoen. USAs forsvarsminister, Leon Panetta, sier at handlingene er utilgivelige.

— Jeg har sett vidoen, og jeg synes at oppførselen som er filmet er ytterst beklagelig. Jeg fordømmer handlingen på det sterkeste. De som har engasjert seg i en slik handling vil bli holdt fullt og helt ansvarlig, heter det i en uttalelse fra forsvarsministeren.

Panetta har beordet sjefen for marineinfateristene og sjefen for den NATO-ledede ISAF-styrken til å undersøke hendelsen.

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton reagerer sterkt på handlingene.

— Jegvil uttrykke min totale forferdelse angående våre marinesoldater som jegrespekterer og beundrer , men jeg deler helt det som forsvarsminister LeonPanetta har sagt tidligere i dag. Jeg fordømmer den elendige oppførselen somvi ser i denne videoen, sa Clinton på en pressekonferanse torsdag kveld.

— Det er helt uforenlig med amerikanske verdier og standardoppførsel som vi forventer av vårt militære personell og som det storeflertallet av marinesoldatene følger. Leon Panetta har beordret en fullstendigetterforskning av denne hendelsen. Enhver som blir funnet å ha visst om ellerhar deltatt i slik oppførsel må bli holdt ansvarlig.

I en pressemelding som ISAF, de internasjonale styrkene i Afghanistan, sendte ut torsdag formiddag, tar de sterk avstand fra likskjendingen.

— Denne respektløse handlingen er uforklarlig og er ikke i tråd med den høye moralske standarden vi forventer fra våre koalisjonsstyrker, heter det i pressemeldingen.

Taliban fordømmer

Også Taliban fordømmer innholdet i videoen. I en uttalelse anklager de amerikanske styrker for å begå en rekke krenkelser mot det afghanske folket.

— Først drepte de afghanerne med bombekastere, og deretter urinerte de på kroppene deres. Vi fordømmer sterkt denne umenneskelige handlingen utført av de ville amerikanske soldatene, sier Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid ifølge AP.

Det er foreløpig ikke bragt på det rene hvem som filmet videoen, hvem filmen viser eller hvor hendelsen fant sted. Ifølge en høytstående marineoffiser CNN har snakket med, bærer en av mennene i filmen hjelm av samme type som brukes av marinens skarpskyttere.

Pentagon har foreløpig ikke funnet ut av om videoen er ekte eller ikke, men talsmann John Kirby sier at det filmen viser «uansett er motbydelig oppførsel som er uakseptabel for alle i uniform».

Filmen, som dukket opp på YouTube, Live Leak og andre nettsteder, blir kjent på et tidspunkt da USA gjør sitt beste for å oppmuntre til forsoning i Afghanistan før de amerikanske styrkene trekkes ut.

Publisert: