Dansk og svensk statsborger pågrepet i Tyrkia for terrorplaner

En svensk og en dansk statsborger, begge med bakgrunn fra Midtøsten, er pågrepet i Tyrkia, mistenkt for å ha planlagt terror i Europa, melder tyrkiske medier.

Publisert Publisert
  • NTB

Den danske statsborgeren oppgis å ha libanesisk opprinnelse, mens svensken skal ha røtter i Irak. De to er henholdsvis 45 og 38 år gamle, ifølge tyrkiske medier.

De tre siste månedene skal de ha fått trening i å håndtere våpen og eksplosiver av jihadistgruppen IS i Syria, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Begge mennene avviser anklagene, ifølge avisen Hürriyet.

Pågripelsene ble kjent lørdag, men de skal allerede ha sittet i avhør i flere dager i Adana-provinsen sør i Tyrkia.

Säpo bekrefter

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekrefter at de har fått beskjed fra tyrkisk etterretning om at en svensk statsborger er pågrepet i Tyrkia. Ifølge den danske avisen BT kan Säpo også bekrefte at en danske er pågrepet.

Pågripelsen skjedde ifølge Säpo rundt den 10. januar, og Säpo fikk beskjed noen dager senere.

– Vi kjenner ikke til hva disse mistankene faktisk handler om, vi har ikke fått dem spesifisert. Derfor kan jeg ikke si noe om opplysningene som finnes i tyrkiske medier, sier Säpos pressesjef Nina Odermalm Schei til TT.

Konen varslet

Ifølge Anadolu ble svenske myndigheter varslet av 38-åringens kone, som har fortalt at ektemannen reiste inn i Syria fra Tyrkia sammen med parets to døtre i 2014. Kvinnen ble ikke med videre til Syria, og valgte i stedet å reise tilbake til Sverige.

Dette er opplysninger som Säpo ikke kan bekrefte. Odermalm Schei understreker at de til nå har fått svært knapt med opplysninger fra tyrkiske myndigheter.

Danske myndigheter har foreløpig verken kunnet bekrefte eller avkrefte om en dansk statsborger er pågrepet, men den danske ambassaden i Ankara var lørdag i gang med å undersøke opplysningene.

Publisert