Hurtigtog neste for Steve Stunt

Guvernøren og Castro-vennen Steve Stevaert er blant Belgias mest markante politikere. Neste prosjekt: Hurtigtog.

Den tidligere pubeieren ble berømt for sitt busstunt som ordfører i Hasselt i 1997, og fikk tilnavnet «Steve Stunt». Men i årene som har fulgt har han vist at engasjementet for kollektivtrafikk ikke bare er en gimmick.

Som transportminister i Flandern fra 1998 til 2003, sørget han for at alle pensjonister får reise gratis med delstatens transportselskap, De Lijn. Samtidig ble det satset stort på innkjøp av nytt materiell.

Deretter ble Stevaert partileder for det flamske sosialistpartiet, før han trakk seg tilbake til stillingen som guvernør i Limburg.

I 2012 håper han å kunne åpne den nye hurtigtoglinjen mellom nederlandske Maastricht og Hasselt. Det skal være første del av «Spartacus», et togsystem som skal binde sammen alle de største byene i regionen. De Lijn er utbygger, og kostnadene er beregnet til 153 millioner euro.

I Belgia er Stevaert kjent og omstridt for sitt vennskap med Cubas leder Fidel Castro. Han har besøkt sin helt flere ganger på Cuba, og hadde trolig en finger med i spillet da Flandern forærte Cuba 25 utrangerte De Lijn-busser, som ruller i Havanas gater i dag.

Odd Mehus