Bildet som opprører amerikanerne


Den lille familien drømte om et bedre liv i USA, men skulle aldri få det. For Óscar Alberto Martínez Ramírez og datteren Valeria endte drømmen i Rio Grande.

Publisert Publisert

DRUKNET: Den salvadoranske migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans nesten to år gamle datter Valeria ble funnet druknet på elvebredden til Rio Grande ved Matamaros i Mexico mandag. De hadde druknet da de prøvde å krysse elven på grensen til Brownsville i Texas. Foto: Julia Le Duc / TT NYHETSBYRNN

  • NTB
  1. Leserne mener


Bildet av den døde familie­faren fra El Salvador og den 23 måneder gamle datteren hans, sto først på trykk i den mexicanske avisen La Jornada.

Deretter har det funnet veien til aviser som The New York Times, og mange amerikanere er nå opprørt.

Óscar Alberto Martínez Ramírez, konen Tania Vanessa Ávalos og den lille datteren deres hadde ventet i to måneder i en leir for flyktninger og migranter i Matamoros, på mexicansk side av broen over Rio Grande, som utgjør grensen mot USA.

Søndag ga de opp forsøkene på å levere asylsøknadene sine til amerikanske tjenestemenn og bestemte seg for å krysse elven ulovlig. Forsøket endte tragisk.

Ifølge Tania Vanessa Ávalos tok den 25 år gamle ektemannen Valeria i armene, krysset elven og plasserte den lille jenten på elvebredden. Deretter vendte han tilbake for å hjelpe konen over.

Valeria hoppet imidlertid ut i elven igjen, og da faren forsøkte redde henne ble begge trukket under av kraftig strøm.
Bildet av de to, flytende døde med ansiktet ned i vannet, Valeria under farens T-skjorte, og med armen rundt halsen hans, har gått sterkt inn på mange.

MOREN: Rosa Ramirez viser frem barnebarnets leker etter å ha mottatt budskapet om at sønnen og barnebarnet ble funnet døde mandag. Svigerdatteren overlevde. Foto: Antonio Valladares / TT NYHETSBYRÅN

Umenneskelig politikk

– Dette er konsekvensen av Donald Trumps umenneskelige og umoralske immigrasjonspolitikk, tvitrer senator Cory Booker, som har meldt seg på i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat.

– Dette blir gjort i vårt navn, fortsetter Booker, som håper at alle tar en grundig kikk på bildet av Óscar og Valeria.

– Vi orker snart ikke mer. Vi må fortsette å kjempe for disse sårbare sjelenes verdighet, tvitrer demokraten Veronica Escobar, som sitter i Underhuset i Kongressen.

GRENSEPOLITI: Amerikansk grensepoliti patruljerer elven i nærheten av der de druknede ble funnet. Foto: Julia Le Duc / TT NYHETSBYRNN

En vekker

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador, som er under sterkt press fra Trump for å hindre flyktninger og migranter i å krysse grensen, mener at bildet av de to omkomne flyktningene bør være en vekker.

– Når USA nekter å slippe inn folk, vil noen miste livet i forsøk på å krysse ørkenen eller elver, sier han til AP. Tusenvis av flyktninger og migranter fra mellomamerikanske land som El Salvador har krysset grensen til USA de siste månedene, men for mange ender forsøkene med døden.

VITNE: Ektefellen, Tania Vanessa Ávalos, fortalte mexicansk grensepoliti at hun så ektemannen og datteren bli tatt av den sterke strømmen i elven. Foto: Julia Le Duc / TT NYHETSBYRÅN

Dagligdags

Amerikanske grensevakter forteller at Óscar og Valeria bare er de siste i rekken og at de nesten daglig henter flere titalls omkomne opp av Rio Grande.

Tirsdag ble en kvinne i begynnelsen av 20-årene, ett lite barn og to babyer funnet døde på USAs side av grensen. Også de hadde krysset Rio Grande, men trolig mistet livet som følge av hete og vannmangel i Hidalgo-området sør i Texas.

Ifølge grensepolitiet i USA omkom minst 283 flyktninger og migranter langs grensen i fjor, men menneskerettighets­organisasjoner mener at det reelle tallet var langt høyere.

Publisert