- Nordmenn er mer bekymret for det norske været enn den greske økonomien

Hellas er årets store feriefavoritt, melder reisebransjen.

JA, VI ELSKER HELLAS: 275.000 nordmenn har bestilt reise med turoperatør til Hellas i sommer. Her fra Santorini.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Nordmenn lar seg ikke skremme av den greske gjeldskrisen. De greske øyene får aller flest norske turister på besøk nå som sommerferien er rett rundt hjørnet.

Totalt skal 665.000 nordmenn på chartertur, viser ferske tall fra landets største turoperatør, Ving.

LAR SEG IKKE SKREMME: - Vi har ikke fått noen avbestillinger som følge av krisen i Hellas. Nordmenn lar seg ikke skremme, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

— Av dem er det 275.000 nordmenn som har bestilt reise med turoperatør til Hellas i sommer, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving under en presentasjon av sommertrendene hos Hovedorganisasjonen Virke denne uken.Og det er Kreta og Rhodos som trekker aller flest.

VÅT VÅR GA HETT SALG: Kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving forteller åtte av ti charterturer i sommer allerede er solgt.

Vi er mest bekymret for væretForuten Hellas er Tyrkia, Spania, Bulgaria og Kypros er de store chartervinnerne.

Fossum legger til at nordmenn er mye mer bekymret for det norske været enn for den greske økonomien, og sier at det for turoperatøren har vært et rekordsalg på charterreiser i mai.

— Rundt Kristi himmelfartsdag og 17. mai braket det løs. Salget økte med 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nordmenn vil sikre seg litt sol i ferie, sier Fossum.

GJESTFRITT HELLAS: - Hellas er gjestfritt, noe nordmenn setter stor pris, sier Fossum. Her uteservering på Mykonos.

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise sier at de merker godt nordmenns værsyke. To flotte norske somre på rappen har trigget interessen for ferie i hjemlandet, men med en så kald og våt vår vil nordmenn sikre seg sol.— Vi har ingen garantier her til lands. Hvis vi får dårlig vær fremover blir sydenturene raskt utsolgt, og prisene øker. Nordmenn er værsyke. Ingen har lyst til å sitte på hytta i regnvær, uttalte han da Finn la frem sine søketall tidligere i juni.

Skal du til sydeligere strøk på sommerferie?

Les også

Her finner du Europas beste badevann

.

Utenlandsreisen prioriteres

Heller ikke den svake kronen har skremt nordmenn fra å bestille utenlandsferien. Storbyferier økte ifølge Ving med 19 prosent, og London og New York er blant favorittene.

Ferske tall fra Virke viser den samme tendensen, av de 72 prosent nordmenn som tar sommerferie, så skal 60 prosent utenlands.

Veksten i salg av pakkereiser kom til tross for at tidligere befolkningsundersøkelser viser at vi vil være litt mer forsiktige med bruk av penger i årets sommerferie sammenlignet med fjoråret.

DELER FERIEN: Direktør Sverre McSeveny-Årli i Virke Reise Utland forteller at de 60 prosent av alle nordmenn som tar sommerferie reiser utenlands. Resten tilbringes på hytter eller camping med familie og venner i Norge.

— Tallene viser at utenlandsturen prioriteres høyt, og er hovedferien for mange om sommeren. Og vi ser at værsyke nordmenn flykter utenlands, folk lengter etter sol og varme, sier direktør Sverre McSeveny-Årli i Virke Reise Utland.I gjennomsnitt bruker den norske husstanden 34.000 kroner på feriereiser i 2015, viser Virkes befolkningsundersøkelse foretatt av Respons Analyse. Det er 4400 kroner mindre enn fjoråret.

I løpet av ti år har nordmenns feriebudsjett doblet seg – fra 20 til 40 milliarder kroner.

— Vi bruker dobbelt så mye på utenlandsreisen enn på feriene i Norge, sier McSeveny-Årli.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Deler opp ferie i Norge og utenlands

I sommerferien reiser vi gjerne på hytta eller camping i Norge, eller på besøk til familien. Feriebudsjettet går stort sett til ferien utenlands.

Her hjemme legger nordmenn igjen mindre penger.

— Norgesferien er på sparebluss, og vi bruker ikke så mye penger på restauranter og attraksjoner i Norge, sier fagsjef Robert Hval Straumann i Virke reiseliv.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om sommer i Europa:

Publisert: