Erdogan: Khashoggi-drapet var planlagt

Jamal Khashoggi ble drept på grusomt vis, og alt tyder på at drapet var politisk motivert og planlagt i Riyadh, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Publisert Publisert

ORIENTERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Saudi-Arabia hadde planlagt drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi og krever å få utlevert de skyldige. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Ali Unal, NTB scanpix

  • NTB

I en tale til partifeller i nasjonalforsamlingen i Ankara gikk Erdogan tirsdag gjennom Khashoggi-saken. Han fortalte hva tyrkiske etterforskere mener å kunne fastslå om det som skjedde med den regimekritiske, saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Den tyrkiske presidenten redegjorde om hvordan Khashoggi 28. september oppsøkte hjemlandets konsulat i Istanbul for å ordne noen dokumenter, men ble bedt om å komme tilbake seinere.

Dødsskvadron

– Det virker som om de begynte å planlegge drapet alt da, sa Erdogan, som mener drapet var politisk motivert.

Flere av konsulatets ansatte reiste deretter til Riyadh, der planleggingen skal ha fortsatt.

Få timer før Khashoggi ble bedt om å komme tilbake til konsulatet, ankom en dødsskvadron bestående av 15 menn Istanbul, ni av dem om bord i et privatfly.

DREPT: Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på hjemlandets konsulat i Istanbul 2. oktober. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever å få vite hvor liket er og vil stille de skyldige for en tyrkisk domstol. Foto: AP / NTB scanpix

Mange av mennene er seinere identifisert som ansatte i den saudiarabiske sikkerhetstjenesten.

Les også

BT meiner: Straff journalistdrapet

Noen av mennene gjorde ifølge Erdogan undersøkelser i Belgrad-skogen nord for Istanbul og i Yalova-området, mens andre dro til konsulatet. Det spekuleres i om det var på disse stedene at liket av Khashoggi seinere ble skjult.

Ikke spontant

Den tyrkiske presidenten kommenterte ikke opplysninger om at det foreligger lyd- og videoopptak av drapet, men avviste Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi nærmest ble drept ved et uhell i en slåsskamp.

OVERVÅKINGSVIDEO: Dette bildet, fra en overvåkingsvideo, skal vise journalisten Jamal Khashoggi og hans forlovede, Hatice Cengiz, i en leilighetsbygning i Istanbul kort tid før hans død på Saudi Arabias konsulat. Foto: NTB SCANPIX

– Han ble drept på brutalt vis. Å skjule dette grusomme drapet vil være en fornærmelse mot menneskeheten, sa Erdogan.

– Alt tyder på at dette drapet ikke skjedde spontant, fortsatte han.

Identifiserte

18 dager gikk før Saudi-Arabia til slutt innrømmet at Khashoggi endte sine dager inne på konsulatet.

Samme dag hadde Erdogan en telefonsamtale med Saudi-Arabias kong Salman, som opplyste at 18 menn var pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til drapet.

Disse var ifølge Erdogan identiske med medlemmene av dødsskvadronen som forsvant fra Tyrkia samme dag som drapet fant sted, samt tre ansatte ved konsulatet.

Les også

Khashoggi hardt ut mot mektig kronprins rett før sin død

– Vi så med en gang at dette var de samme som vår sikkerhetstjeneste hadde identifisert, sa Erdogan.

Kritiserte lekkasjer

Regjeringsvennlige medier i Tyrkia har de siste ukene lekket stadig flere opplysninger fra etterforskningen, blant annet lydopptak og overvåkningsbilder.

Erdogan kritiserte tirsdag disse lekkasjene, som analytikere mener at tyrkiske myndigheter selv har stått bak for å legge press på Saudi-Arabia.

– Ulike medier har gjort mye for å forstyrre denne prosessen. Vi vet hvem som står bak, og hvorfor de har gjort det. Disse angrepene mot vårt land vil ikke lykkes, sa han, uten å gå i detalj.

For retten i Tyrkia

Saudi-Arabia må nå fortelle hvor levningene av Khashoggi befinner seg, understreket Erdogan.

– Selv om dette drapet skjedde inne i et konsulat, som teknisk sett er saudiarabisk jord, må vi ikke glemme at det skjedde innenfor Tyrkias grenser, sa han i talen.

Erdogan ba videre Saudi-Arabia legge alle kort på bordet og utlever de mistenkte.

– Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa han.

Publisert