Pinochet siktes for forsvinninger

Chiles eksdiktator Augusto Pinochet ble torsdag siktet i forbindelse med at 119 regimemotstandere forsvant etter at de ble arrestert i 1975.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Dommer Victor Montiglio ga ordre om at Pinochet skal settes i husarrest i forbindelse med den såkalte Operasjon Colombo. Ordren ble utstedt dagen etter at en annen dommer satte Pinochet i husarrest på grunn av en svindelsak.

Montiglio avhørte nylig både Pinochet og den tidligere lederen for det hemmelige politiet DINA, general Manuel Contreras, om forsvinningene til de 119 medlemmene av Den revolusjonære venstrebevegelsen (MIR).

Etterforskningen førte til at Pinochet ble siktet for forsvinningene til minst sju personer.

Om lag 3.000 mennesker antas å ha blitt drept mens militærjuntaen styrte Chile fra 1973 til 1990. Langt flere ble fengslet og torturert, og mange tusen måtte reise fra landet som flyktninger.

Svindel

Onsdag besluttet dommer Carlos Cerda at Pinochet skulle settes i husarrest, siktet for å ha forfalsket dokumenter for å unngå å betale skatt. Det ble senere besluttet at han skulle slippe å sitte i husarrest hvis han betalte kausjon, fordi han ikke lenger utgjør noen fare for samfunnet.

Eksdiktatoren, som fyller 90 år fredag, mistenkes for å ha opprettet en rekke hemmelige kontoer i USA og andre land der han plasserte stjålne penger. Han etterforskes også for skatteunndragelser, misbruk av statlige penger og for å ha avgitt falsk forklaring.

Cerda forhørte Pinochet om opprinnelsen til 27 millioner dollar i bankkonti i USA og andre skatteparadiser.

En undersøkelse som ble gjort av det amerikanske senatet i juni i fjor avslørte at han hadde skjult millioner av dollar i Riggs National Bank og andre banker.

Kidnappinger

Dommer Montiglio besluttet at Pinochet bør stilles for retten for sju «permanente kidnappinger», betegnelsen som brukes i Chile på folk som ble arrestert under militærregimet og som antas å være døde, men hvor likene aldri er blitt funnet.

Kjennelsen kom dagen før familien til Pinochet arrangerer selskap i forbindelse med at han fyller 90 år.

Chiles høyesterett har nylig fratatt Pinochet immuniteten han hadde som tidligere regjeringssjef, slik at han kunne stilles for retten. Leger har kommet til at han er frisk nok mentalt til å møte i en domstol.

Pinochet som ledet det chilenske militærregimet i 17 år etter kuppet i 1973, ble første gang arrestert i London i oktober 1998 etter at en spansk dommer utstedte arrestordre mot ham.

Dødens karavane

Etter at han kom hjem, utstedte den chilenske dommeren Juan Guzmán Tapia i 2001 arrestordre mot ham på grunn av drap og forsvinninger i forbindelse med den såkalte Dødens karavane — en operasjon som de militære iverksatte mot opposisjonelle kort etter militærkuppet.

Men saken ble henlagt etter at høyesterett besluttet at han ikke var mentalt i stand til å stilles for retten.

Sebastian Brett i Human Rights Watch sier at Pinochet i nær framtid også blir fratatt sin immunitet i forbindelse med en sak om kommunist- og sosialistledere som ble torturert.

— For alle oss som har kjempet i mange år for endelig å få Pinochet stilt for retten, er alt dette et enormt skritt framover, sier Brett.

Publisert: