- Det kunne så lett vært oss

"Jeg er redd. Hele situasjonen er uvirkelig. Vi er så ubeskrivelig heldige. Dette er så sykt." skriver Hannah Knudsen (15) i reisedagboken fra Sri Lanka.

Publisert: Publisert:
Roy Hilmar Svendsen

Torsdag kom hun, søsknene Kaspar, Mathea og Lina, og foreldrene Ida og Torstein hjem fra det som skulle være drømmeferien. I stedet havnet de midt opp i en av de største naturkatastrofene i moderne tid.

Sri Lanka er et av landene som er hardest rammet av flodbølgen. Hittil er det meldt om over 25.000 døde i landet.

Flom av sms

— Vi var inne i landet, på vei til byen Negombo, da flodbølgen kom. Akkurat i det området var det en bukt som tok litt av for bølgen, slik at den ikke rammet så hardt. Mye var knust, men vi så ingen lik, forteller Hannah og broren Kaspar (17) til BT.

Det gikk lang tid før de fikk vite omfanget av flodbølgen, som de først trodde skyldtes mye nedbør. Da tekstmeldinger fra bekymrede slektninger og venner begynte å hagle inn, forstod familien at noe fryktelig hadde skjedd.

"På søndag fikk vi vite om det undersjøiske jordskjelvet, og at 500 var drept av bølgene i Sri Lanka. Nå er tallet steget til 12.000. Det kunne så lett vært oss."

Fant ikke vennene

— Først da vi kom til Praha på onsdag, ble vi klar over at hvor stor denne katastrofen er. Det føles helt uvirkelig og ekkelt. Mange av stedene vi har vært er fullstendig knust, og det flyter masse lik i gatene, sier Hannah.

I løpet av den tre uker lange ferien, ble familien kjent med både mange andre reisende. Hvor mange av dem som fortsatt er i live, aner de ikke.

"Tsjekkeren vi møtte i Ella skulle vært på dette flyet vi sitter på nå. Hun er ikke her. Hvor er hun?"

Takknemlig

— Det kunne vært oss. Det var helt tilfeldig at vi var i innlandet da det skjedde, sier Hannah, samtidig som hun svelger tungt og ser i bordet. De siste ordene i dagboken sier alt:

"Jeg er så takknemlig for at vi kom uskadd fra det."

Publisert:

<b>USKADD:</b> Søsknene Hannah (15, t.v.) og Kaspar Knudsen (17) kom hjem fra Sri Lanka torsdag. Kun flaks gjorde at de befant seg i innlandet da flodbølgen rammet. Foto: ROY HILMAR SVENDSEN