- Irakiske styrker rykker inn i Falluja

Irakiske styrker rykket mandag morgen inn i IS-bastionen Falluja i Irak fra tre hold, ifølge irakiske offiserer.

Publisert: Publisert:
NTB

— Irakiske styrker rykket inn i Falluja med luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen, det irakiske flyvåpenet og støtte fra artilleri og stridsvogner, sier generalløytnant Abdelwahab al-Saadi, kommandanten som leder operasjonen.

Han føyer til at de irakiske styrkene møter motstand fra Daesh, som er det arabiske akronymet for den ytterliggående islamistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS).

Lang beleiring

Falluja har vært beleiret av irakiske styrker i månedsvis. For få dager siden kom beskjeden om at offensiven mot byen er i gang.

En talsmann for den irakiske elitestyrken CTS bekrefter også framrykkingen.

— Vi startet våre operasjoner for å ta oss inn i Falluja tidlig i morges, sier CTS' talsmann Sabah al-Norman.

At CTS er involvert i offensiven, markerer begynnelsen på det som kan bli et slag fra gate til gate inne i selve byen.

I 2004 gikk amerikanske soldater inn i Falluja. Da var byen kontrollert av sunnimuslimske militser som var sterkt imot den amerikanske invasjonen og den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Sivile fanget

50.000 sivile innbyggere antas å være fanget i byen fortsatt. Kun noen få hundre har greid å forlate byen de siste dagene.

Falluja og Mosul er de eneste byene som IS fortsatt kontrollerer i Irak.

I januar 2014 kom de første meldingene om at ytterliggående islamister fra enten IS eller al-Qaida hadde tatt kontroll over Falluja. Dette var flere måneder før IS inntok Iraks nest største by Mosul og store områder i Nord-Irak i en lynoffensiv sommeren 2014.

Publisert: