Internasjonal arrestordre mot Julian Assange

Grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, etterlyses over hele verden gjennom Interpol. Årsaken er at han er siktet for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige.

ETTERLYST: Interpol har sendt ut en internasjonal arrestordre mot Julian Assange. Foto: REUTERS
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Interpol opplyste natt til onsdag at det er sendt ut en internasjonal arrestordre mot Assange.

Bakgrunnen for etterlysningen er en kjennelse fra tingretten i Sverige i midten av november. Statsadvokat Marianne Ny begrunnet da arrestordren med behovet for å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

Les også

En verden som lekker

WikiLeaks-gründerens første forsøk på å anke kjennelsen førte ikke fram, og en ny anke er til behandling i det svenske rettsvesenet. I mellomtiden kan Assange nå bli pågrepet og utlevert fra alle land hvor myndighetene velger å følge Interpols oppfordring.

— Svertekampanje

Assange anklages for å ha begått en voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm.

Selv mener WikiLeaks-gründeren at han ikke har gjort noe galt og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak kampanjen.

Interpols arrestordre kommer samtidig som stadig nye hemmelige dokumenter fra USAs utenrikstjeneste offentliggjøres av WikiLeaks og store aviser i flere land.

I et intervju med nyhetsmagasinet Time tirsdag sa Assange at utenriksminister Hillary Clinton bør trekke seg dersom hun har beordret amerikanske diplomater til å drive spionasje.

Les også

WikiLeaks retter blikket mot bankene

Bankaksjer faller

Selv om Assange har pådratt seg USAs vrede og blitt etterlyst både av Interpol og tingretten i Sverige, ser det ikke ut til at han er blitt skremt fra å fortsette virksomheten sin.

Nylig hevdet han i et intervju med magasinet Forbes at mange tusen interndokumenter fra en stor amerikansk bank vil bli offentliggjort over nyttår.

Assange har ikke røpet hvilken bank det dreier seg om. Men spekulasjoner om at dokumentene stammer fra Bank of America, fikk verdien av aksjene i selskapet til å falle over 3 prosent tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De lekkede dokumentene vil ifølge Assange synliggjøre «korrupsjonens økosystem». Han spår at materialet vil få svært alvorlige konsekvenser for én eller to banker og utløse krav om etterforskning og reformer.

WikiLeaks-gründeren nevner investeringsbanken Goldman Sachs i intervjuet, uten å slå fast at det er dokumenter fra dette selskapet som vil bli lekket. Verdien av aksjene i Goldman Sachs sank 1,75 prosent tirsdag. (©NTB)

Publisert: