Mye brus kan gi tidlige fødsler

Gravide som drikker mye sukkerholdig brus og saft, kan ha en økt risiko for å føde for tidlig, ifølge en svensk studie.

Publisert Publisert
  • NTB

Risikoen for å føde mye for tidlig, altså før uke 32, øker dramatisk dersom en kvinne daglig drikker ett glass sukkerholdig drikk eller mer.

Studien er gjort ved Göteborgs universitet, og den utgår fra en norsk spørreundersøkelse, der over 60.000 kvinner svarte på spørsmål om hva de drakk og spiste i løpet av graviditeten.

— Vi fant en sammenheng mellom for tidlige fødsler og søte drikker både når det gjelder drikke med kunstig søtstoff og sukker. Men først og fremst var sammenhengen sterk i visse grupper når det gjelder sukkerholdig drikke, sier doktoranden Linda Englund-Ögge, en av flere forskere bak studien.

Kosthold viktig

Englund-Ögge er fødselslege og kostholdsekspert med stor interesse for hvordan drikke- og kostholdsvaner påvirker graviditeten.

— Hvis vi ser på hele gruppen uten å dele den opp, finnes det en kobling mellom høyt inntak av lettdrikker (ett glass per dag) og fødsel før termin på 11 prosent. Drikker man ett glass eller mer med drikke som inneholder vanlig sukker, øker risikoen med 25 prosent, sier hun.

Forskerne delte deretter inn kvinnene i de som fødte litt for tidlig og de som fødte før uke 32. Da så de at risikoen for å føde mye for tidlig økte med 75 prosent hvis kvinnene drakk sukkerholdig brus eller saft hver dag.

Andre årsaker?

Englund-Ögge understreker at dette kun er en observasjonsstudie, og at det ikke er mulig å fastslå en direkte sammenheng mellom brus og tidlige fødsler.

— Jeg vet ut fra studiens resultat at kvinner med et høyt inntak føder barn for tidlig. Men jeg kan ikke ut fra studiens opplegg si at det er det som er årsaken. Det kan jo finnes andre ting som disse kvinnene har felles - som generelt dårligere kostvaner eller sosioøkonomiske faktorer vi ikke har justert for, og som gjør at de føder barn for tidlig foruten at de har et høyt sukkerinntak, understreker legen.

Hun oppmuntrer gravide kvinner til å spise frukt, grønnsaker og grovt brød. Samtidig mener hun kvinner bør redusere inntaket av raffinerte karbohydrater, som godteri og kaker, matvarer som nærmest er rent sukker. (©NTB)

Publisert