Trump angriper dommeren

USAs president Donald Trump tar til Twitter for å kritisere dommeren som tilsidesatte det amerikanske innreiseforbudet.

Publisert:

TILSIDESATT: «Den såkalte dommeren» skriver Donald Trump om dommeren som erklærte innreiseforbundet hans ulovlig. Foto: Susan Walsh, TT / NTB Scanpix

NTB

Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli omgjort, skriver Trump på Twitter om James Robart, dommeren i delstaten Washington som fredag utstedte forføyningen.

Forvirring

Lørdag rår det forvirring om hvordan innreiseforbudet nå skal håndteres. Flere flyselskaper sier personer som omfattes av innreiseforbudet, igjen kan sjekke inn på flyginger til USA. SAS vet foreløpig ikke om det lar seg gjøre.

Det skjer etter at en dommer i delstaten Washington fredag utstedte en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet, som gjelder for borgere fra syv land med overveiende muslimsk befolkning.

Det hvite hus reagerer kraftig på at en dommer satte presidentens ordre til side.

Kjennelsen fra en dommer i delstaten Washington er «skandaløs», het det i en uttalelse fra Det hvite hus. Den ble senere endret og ordet «skandaløs» ble fjernet.

– Skal settes til side

Talsmann Sean Spicer understreker at presidentordren var «lovlig og hensiktsmessig». Med ordren innførte president Donald Trump et midlertidig innreiseforbud for borgere fra syv land med overveiende muslimsk befolkning.

Spicer sier justisdepartementet «så snart som mulig» vil be om at kjennelsen settes til side inntil videre. Departementet for innenlands sikkerhet (DHS) har foreløpig ikke kommentert kjennelsen, men skal sammen med justisdepartementet vurdere hva avgjørelsen innebærer og hva som blir neste skritt i prosessen.

SAS har imidlertid ikke fått ny informasjon fra amerikanske myndigheter etter fredagens kjennelse, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen til NTB lørdag ettermiddag. Selskapet vet derfor ikke om personer som er omfattet av innreiseforbudet, igjen kan sjekke inn på selskapets flyginger til USA.

Samtaler med Ukraina

USAs president Donald Trump og Ukrainas president Petro Porosjenko skal lørdag snakke sammen på telefon, ifølge myndighetene i Kiev.

Samtalen skal holdes lørdag ettermiddag, opplyser Porosjenkos kontor i en kort uttalelse.

Samtalen mellom Trump og Porosjenko blir den første mellom de to presidentene og kommer samtidig som kampene igjen har blusset opp i Øst-Ukraina mellom regjeringsstyrker og russisk-støttede opprørere.

Årsaken er at SAS' check inn-system for flyginger til USA er koblet til amerikanske immigrasjonsmyndigheters system, opplyser Johansen. Forbudet innebærer at personer fra land som er omfattet, blir nektet å sjekke inn av systemet.

Årsaken er at SAS' check inn-system for flyginger til USA er koblet til amerikanske immigrasjonsmyndigheters system, opplyser Johansen. Forbudet innebærer at personer fra land som er omfattet, blir nektet å sjekke inn av systemet.

Også hos Norwegian er man usikre på hva kjennelsen innebærer.

– Ettersom det fortsatt er visse uklarheter omkring innreisereglene, må vi be passasjerer som er usikre, kontakte den amerikanske ambassaden for å få beskjed om de kan reise til USA eller ikke, skriver pressetalskvinne Charlotte Holmbergh Jacobsson til NTB.

Publisert: