- Minst fem munker drept

Minst fem munker skal være drept i Burma etter at regjeringsstyrkene åpnet ild med maskinpistoler mot demonstrantene.

NTB

Det melder radiostasjonen Democratic Voice of Burma, ifølge VG Nett.

Tidligere i dag opplyste radiostasjonen til NTB at minst én buddhistmunk var drept av sikkerhetsstyrker i Rangoon. En kvinnelig demonstrant skal også være hardt skadd.

Den uavhengige radiostasjonen, som sender fra Oslo, meldte onsdag at tre eller fire andre munker er alvorlig såret etter at soldater skjøt med maskingevær mot demonstranter i Burmas største by. Situasjonen skal være svært uoversiktlig og kaotisk.

– Ifølge våre journalister på stedet ble den ene munken både jult opp og skutt. I tillegg ble fire demonstranter skadet så mye at de måtte på sykehus, og en kvinnelig demonstrant er alvorlig skadet, opplyste redaksjonssjef Khin Maung Win i DVB til NTB.

En fransk diplomat i Rangoon sier samtidig til nyhetsbyrået AFP at det er blitt skutt mot demonstranter, og at noen med sikkerhet er blitt såret.

Ubekreftet

Den Oslo-baserte radio— og TV-stasjonen sender usensurerte nyheter via satellitt og kortbølgebånd til hjemlandet. Meldingen om den drepte munken var sent onsdag formiddag ikke bekreftet av noen av de internasjonale nyhetsbyråene.

Nyhetsbyrået AP meldte at mange buddhistmunker ble slept inn i ventende lastebiler i de første massearrestasjonene siden protestaksjonene i Burma brøt ut i august. Militærjuntaen i Rangoon har forbudt folkeansamlinger på mer enn fem personer og innført nattlig portforbud.

Titusener av mennesker marsjerte onsdag i Rangoon til tross for at burmesiske sikkerhetsstyrker har banket opp og arrestert flere titall munker og demonstranter.

Masker

Flere av munkene tok etter hvert i bruk oksygenmasker for å beskytte seg mot tåregass fra sikkerhetsstyrkene, opplyser øyenvitner. 300 munker skulle være på vei mot huset til fredsprisvinner og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi sitter i husarrest. Militære lastebiler med om lag 40 væpnede soldater fulgte etter munkene, som ba andre demonstranter om å holde seg unna.–Vi munker vil gjøre dette, ikke bli med oss, ropte de til folkemengden og oppfordret samtidig alle til å avstå fra vold.

Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati NLD fordømte onsdag militærregimet i Burma i harde ordelag. – Dette regimet har begått historiens groveste og mest uopprettelige overgrep ved å angripe buddhistmunkene, het det i en kunngjøring.

Advarte

– Vi advarte myndighetene på forhånd om at det ville være historiens verste overgrep, hvis de brukte vold mot de fredelige protestmarsjene. NLD oppfordrer til umiddelbar dialog for å løse alle nasjonens problemer, het det videre.

Demonstrasjonene i Rangoon foregår flere steder i den tidligere hovedstaden, etter at folk først samlet seg ved Shwedagon-pagoden. Denne helligdommen har vært utgangspunkt for demonstrasjonene de siste dagene.

Der slo imidlertid soldater og politi hardt ned på buddhistmunker som forsøkte å ta seg forbi sperringene rundt pagoden. Flere titall mennesker ble arrestert og munker ble banket opp og mishandlet idet de ble ført bort.

Mange arrestert

Soldater i Burma har tidligere i dag brukt batonger og tåregass for å jage demonstrerende munker.

En stor menneskemengde utenfor Sule-pagoden i sentrum av Rangoon løp for å søke dekning etter at soldatene onsdag formiddag begynte å skyte varselsskudd, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Pagoden har vært sentrum for munkenes protester mot militærjuntaen i Burma den siste uka.

Soldater brukte onsdag også tåregass mot en gruppe på om lag 1000 mennesker som marsjerte mot sentrum av Burmas tidligere hovedstad. Samtidig samlet folk seg til minst to andre demonstrasjoner. Om lag 100 personer som har forsøkt å slutte seg til protestmarsjene, er pågrepet og kjørt bort av politiet, opplyser øyenvitner.

Munkene har varslet at de vil fortsette å demonstrere til tross for at militærjuntaen har utplassert store styrker og nedlagt demonstrasjonsforbud i den tidligere hovedstaden Rangoon og en annen by.

– Ofrer livet

En munk uttalte tidligere at han og flere andre er villige til å risikere livet.

– Vi har allerede bestemt oss for å risikere livet for folket, selv om det kan bli noen sammenstøt. Vi vil vise vår godhet først, sa han til nyhetsbyrået AFP.

I 1988 ble anslagsvis 3000 personer drept da juntaen med hard hånd slo ned på demokratidemonstrasjoner.

Militærjuntaen innførte tirsdag et landsdekkende forbud mot at folk samler seg i større grupper en fem personer. Bestemmelsene ble kunngjort over høyttalere på biler som kjørte gjennom gatene. I praksis betyr det at det er innført demonstrasjonsforbud.

Kjente demonstranter pågrepet

Ifølge BBC er den sentrale demokratiforkjemperen Win Naing pågrepet. Og den kjente komikeren Za Ga Na ble natt til onsdag pågrepet i hjemmet sitt i Rangoon, forteller familien.

Komikeren har sammen med andre fremtredende kjendiser og artister den siste tiden oppfordret folket i Burma til å støtte demonstrasjonene ved å dele ut mat og vann til munkene.

– Munkene er de som ber for oss mens vi sitter hjemme og ser på TV. Jeg skammer meg over oss, sa Za Ga Na i et radiointervju i helgen.

FOLKEHAV: De siste dagenes demonstrasjoner har samlet titusener av munker og sivile. STR

SOLDATER:Militærkjøretøyer ble utplassert ved Shwedagon-pagoden, som demonstrantene marsjerte mot tirsdag morgen. STR

HJELPER: En mann gir vann til en munk under mandagens massive demonstrasjon i Rangoon. Tirsdag advarer burmesiske tjenestemenn via høyttalere i gatene i Burmas største by mot ytterligere dem STR

MOBILISERER: Opprørspoliti på vei inn i sentrum av Rangoon. AUNG HLA TUN

PÅGREPET: En mann føres bort ved Sule-pagoden. AUNG HLA TUN

I GATENE: Politiet tar oppstilling ved en barrikade i nærheten av Shwedagon-pagoden. AUNG HLA TUN