Forsvareren: – En god dag på jobben

Nordmennenes advokat mener han fikk vist at saken mot Moland og French ikke holder på rettssakens første dag fredag.

  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– Det var en god dag for meg. Jeg fikk vist at saken deres ikke holder, sier André Kibambe, forsvareren til de to drapssiktede nordmennene i Kongo, til Aftenposten.no. Saken fortsetter tirsdag.

Da rettssaken åpnet fredag, gikk Kibambe kraftig ut mot etterforskningen av Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) og påtalemyndighetens sak.

De kom for å skremme meg, men jeg er ikke redd for noe og kommer ikke til å lukke munnen.

Buing og roping

Rundt 350 tilhørere hadde møtt opp i salen til det franskkongolesiske kultursenteret, som fungerer som rettslokale. Stemningen var spent, og tilhørerne reagerte med buing og roping for å vise om de var enige eller uenige i hva som ble sagt.

Advokat Kibambes innledningstale førte til mest buing, mens advokaten som skal ta vare på de etterlattes rettigheter, fikk jubel. Dommer Claude Disimo måtte flere ganger be publikum om å roe seg ned.

– De kom for å skremme meg, men jeg er ikke redd for noe og kommer ikke til å lukke munnen. Selv om det kommer én million mennesker, kommer de ikke til å lykkes, sier Kibambe til NTB.

Les også:

Les også

Språkforvirring i rettssalen

Språktrøbbel i rettssalen | – De må bli dømt |

Les også

Kjøper seg venner i fengselet med mat

Kjøper seg venner med mat

Urolig i gatene

Etter å ha hørt på advokatens anklager ba aktoratet om en utsettelse av saken for å undersøke påstandene fra Kibambe. Det ble innvilget en pause på 48 timer, og siden søndag er hviledag i Kongo, vil ikke saken starte igjen før på tirsdag.

Etter at rettsmøtet var avsluttet, skulle nordmennene føres tilbake til fengselet på samme måte som de kom: til fots voktet av væpnet politi.

(Saken fortsetter under videoen)

Men etter omtrent 500 meter ble demonstrasjonen så voldsom at vaktene som fulgte nordmennene, bestemte seg for å føre dem inn i en bil og kjøre dem resten av veien.

Flere norske journalister skal ha opplevd situasjonen så truende at de valgte å trekke seg bort fra området.

Dårlig tolking

Rettsforhandlingene føres på fransk, som er det offisielle språket i Kongo. Ingen av de to nordmennene snakker fransk, derfor er en tolk til stede i lokalet. Men tolkningen fra fransk til engelsk var veldig dårlig, og etter kort tid ble tolkingen avsluttet.

Hverken Moland eller French snakker fransk, og dermed ble det

umulig for dem å følge med på hva som ble sagt.

– Det er jeg lei for. Domstolen må finne en tolk til dem. Det er deres rett, sier Kibambe.

Nekter skyld

De to nordmennene står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. Selv hevder de at de ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at det var disse som drepte sjåføren.

Ved åpningen av rettssaken ville dommeren vite om French og Moland var soldater, noe begge svarte benektende på.

Ettersom Moland og French hadde militære ID-kort, våpen og uniformer med seg på reisen i Kongo, blir saken ført for en militær domstol i Kisangani.

Advokat Kibambe påpekte i sitt åpningsinnlegg det han mener er en rekke feil og ulovligheter begått under etterforskningen.

(Saken fortsetter under videoen)

Blant annet skal nordmennene ha blitt holdt ulovlig i varetekt, ettersom det bare ble gitt anledning til å holde dem i 15 dager. De to har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i begynnelsen av mai.

Kritisk til bevisene

Advokat Kibambe hevder også at obduksjonsrapporten ikke kan brukes som bevis, fordi han mener det er tvil om identiteten til den obduserte. Dette fordi navnet på avdøde er registrert som «Kasongo Abedi» i obduksjonsrapporten, og ikke «Abedi Kasongo».

Han hevder også at det ikke finnes bevis på at enken var gift med avdøde. Og mannen som i rettsdokumentene er oppført som den avdødes far, er bare ni år eldre enn Kasongo, og kan derfor ikke være faren, hevdet Kibambe.

Til fots i håndjern

Rettssaken kom i gang to timer på overtid. Da hadde de to drapstiltalte nordmennene først måttet gå kanossagang til fots gjennom Kisangani, lenket sammen med håndjern, omgitt av væpnet politi og med en gruppe demonstranter etter seg.

Minst 50 politimenn var til stede ved rettslokalet, og det hadde samlet seg mange skuelystne som ville se de to nordmennene da de ble ført inn i rettssalen fredag.

Moland og French er tiltalt for blant annet drap, spionasje og væpnet ran. Hvis de blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer de dødsstraff. Men under den nåværende presidenten har ikke dødsstraff blitt praktisert de siste årene.

Publisert:
DEMONSTRERER: Fagforeningen for sjåfører i Kisangani har vært en av pådriverne for å få rettssaken kjent blant byens befolkning.