Ferieøya Bali rystet av bomber, UD sjekker norske

Minst tre personer er drept i eksplosjoner på den populære ferieøya Bali i Indonesia. Om lag 100 nordmenn studerer i Jimbaran, ett av stedene som ble rammet.

Publisert:
NTB

Indonesisk politi har bekreftet at minst tre personer er drept, mens vitner skal ha sett minst åtte drepte, deriblant fire utlendinger. Ett av ofrene skal ha fått hodet sprengt av.

– Vi jobber nå med å samle alle dem som er der, sier rektor Petter Sørum til NTB. Han er rektor ved Gateway College i Jimbaran hvor nordmennene studerer.

Sørum befinner seg i Norge, men var lørdag i telefonkontakt med lokalt ansatte. Ingenting tyder foreløpig på at noen av studentene er blant ofrene, ifølge Sørum. Mange av dem var dessuten på utflukt denne helgen.

Ifølge Utenriksdepartementet befinner det seg flere hundre nordmenn på øya, men foreløpig er det ikke kommet meldinger om at noen av dem er skadd eller savnet.

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono fordømte lørdag eksplosjonene og varslet at han straks vil dra til øya.

Kafeer

Det har vært minst to eksplosjoner i kafeer på turiststeder, bekrefter politiet overfor nyhetsbyrået Reuters.

En eksplosjon skal ha skjedd i en kafé på torget i byen Kuta, mens den andre skal ha skjedd på stranden i Jimbaran, opplyser polititjenestemannen Suwita ved politihovedkvarteret på øya.

Det er usikkerhet om antallet eksplosjoner, ettersom enkelte kilder sier det har vært fire eksplosjoner.

Ifølge den lokale fjernsynskanalen Metro skjedde to av eksplosjonene i Jimbaran-området, mens én var i Kuta-området. De to turiststedene ligger på hver sin side av øyas flyplass.

– Det er i underkant av 200 nordmenn som studerer på Bali. I tillegg kommer de mange turistene. Vi har vært i kontakt med det norske studiesenteret, men foreløpig er det ikke meldt om savnede eller skadde nordmenn, sier rådgiver og pressevakt Odd Magne Ruud i Utenriksdepartementet til NTB.

Norske

Utenrikstjenesten jobber nå med å skaffe seg oversikt over hvor mange nordmenn som oppholder seg på Bali. Flere norske reiseselskaper arrangerer pakketurer dit, og øya er også populær for ryggsekkturister.

– Vi har et konsulat på Bali, og lørdag var også en representant for ambassaden på plass på øya. De jobber på spreng for å skaffe seg oversikt over situasjonen, sier Ruud.

Utenriksdepartementet har fått opplyst at det er snakk om fire eksplosjoner, to i Jimbaran og en i Kuta – begge populære turistområder. Åstedet for den siste bomben har UD foreløpig ikke fått opplyst.

202 mennesker ble drept da militante islamister bombet to nattklubber på ferieøya i oktober 2002.

Publisert: