Regimet og opprørere bekrefter våpenhvile i Syria

Det syriske forsvaret og opprørerne bekrefter at de innstiller alle militære operasjoner fra midnatt natt til fredag.

Publisert Publisert

ORIENTERER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bekreftelsen kommer etter at både Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu kunngjorde at det syriske regimet og opprørerne har undertegnet en avtale om våpenhvile og er enige om å innlede fredsforhandlinger.

– Russland og Tyrkia skal fungere som garantister for avtalen om våpenhvile, sier Putin og legger til at våpenhvilen blir fulgt opp av fredssamtaler mellom regjeringen til president Bashar al-Assad og den syriske opposisjonen i Astana i Kasakhstan.

Les også

Europas høyrefløy samarbeider med Putin

Våpenhvilen blir kunngjort en uke etter at regjeringsstyrkene med russisk flystøtte gjenerobret Aleppo.

USA ser dermed ut til å være spilt ut over sidelinjen, men Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sier at Donald Trump er velkommen til å slutte seg til fredsprosessen når han overtar som president 20. januar.

Russisk tilbaketrekning

Ifølge Putin skal noen av de russiske styrkene i Syria trekkes tilbake som følge av våpenhvilen.

Den nasjonale koalisjon, som er en av Syrias opposisjonsgrupper, bekrefter at de støtter våpenhvilen, og talsmannen Ahmed Ramadan oppfordrer alle parter til å respektere den.

Les også

Bekymret for hva Trump vil finne på

Våpenhvilen omfatter ikke den ytterliggående islamistgruppen IS eller Jabhat Fatah al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaeda, ifølge det syriske nyhetsbyrået Sana.

I en tidligere fase av forhandlingene mellom Russland og Tyrkia sa Tyrkia at også Hizbollah måtte være blant dem som våpenhvilen ikke skulle omfatte. Nå sier Tyrkia bare at Hizbollah bør trekke seg ut når våpenhvilen trer i kraft.

Libanesiske Hizbollah har sendt tusener av krigere til Syria for å støtte opp under Assad-regimet.

Varsler samtaler

Ifølge Sjoigu vil 62.000 opprørere over hele Syria slutte opp om våpenhvilen fra midnatt natt til fredag.

– Våpenhvilen kan bli iverksatt når som helst, sa Cavusoglu til TV-kanalen A Haber tidligere torsdag.

Cavusoglu varslet også politiske samtaler mellom Syrias president Bashar al-Assad og opposisjonen i Astana om våpenhvilen blir vellykket.

Han understreket at slike forhandlinger ikke skal konkurrere med fredssamtalene i Genève som pågår med ujevne mellomrom.

Minst 310.000 mennesker er drept i den snart seks år lange borgerkrigen i Syria og halve befolkningen er drevet på flukt. Blant de drepte er det 90.000 sivile, hvorav 16.000 barn, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

FN sier at 6,6 millioner mennesker av en total befolkning på 23 millioner før krigen er internt fordrevet, mens 4,8 millioner har flyktet til utlandet.

Publisert