Venter på at orkanen Irma skal slå inn over land

Puerto Ricos guvernør advarer mot at Irma kan få katastrofale følger for øygruppen.

Publisert: Publisert:

IRMA PÅ VEI: Folk forbereder seg på orkanen Irma. Foto: Carlos Giusti / AP / NTB scanpix

NTB

President Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer før orkanen Irma slår inn over land. Orkanen er oppgradert til kategori 5 og har nådd en vindstyrke på nær 80 meter i sekundet. Natt til onsdag er det ventet at den vil nå de første øyene i Karibia.

Frykter utfallet

Guvernør Ricardo Rossello i Puerto Rico hevder faren et ekstremvær utgjør aldri har vært større enn nå for det amerikanske territoriet.

– Den er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier han.

Ifølge offisielle tall har uværet Harvey så langt krevd minst 42 menneskeliv i og rundt USAs fjerde største by Houston. Lokalavisa Houston Chronicle har meldt at dødstallet fra uværet og flommen nå har passert 50. I tillegg er flere tusen boliger helt ødelagt.

Den farligste kategorien

Orkanen Irma er en kategori 5-orkan og tilhører dermed den farligste kategorien. Her er noen fakta om orkaner.

Tropiske orkaner er en betegnelse på sykloner i atlanterhavsområdet og østre stillehavsområdet. I det vestlige stillehavsområdet kalles de tyfoner eller taifuner. I Indiahavet brukes syklon, som altså også er den generelle betegnelsen.

Sykloner er stormsystemer med en vindhastighet på over 117 kilometer i timen, eller 32,5 meter i sekundet.

Det er anslått at orkanen Irma har en vindhastighet på opp mot 280 kilometer i timen, noe som tilsvarer 77,8 meter i sekundet.

Orkaner dannes over havet under lavtrykk når havoverflaten er minst 26,5 grader og luften i atmosfæren over er fuktig.

Den varme og fuktige luften beveger seg i en oppadgående spiral som vokser kraftig. Hele uværet kan ha en diameter på mellom 30 og 50 mil. I syklonens øye, som også kan være flere mil i diameter, kan det være helt vindstille.

Det er ikke bare vindene i en syklon som forårsaker skade, men også det kraftige regnet og flombølger som skyller inn over kystområdene.

Orkankategorier

I norsk terminologi brukes orkan som en generell betegnelse på hver vind med vindhastighet på over 32,5 meter i sekundet.

  • En kategori 1-orkan har vindhastighet på 32,5 til 42,4 meter i sekundet.
  • Kategori 2: 42,5-48,9 m/s.
  • Kategori 3: 50-57,9 m/s.
  • Kategori 4: 58-68,9 m/s.
  • Kategori 5: Over 69 m/s.

(Kilde: Store norske leksikon, Ritzau, NTB)

Publisert: