Feilkoding ga feil valgresultat i Sverige

Feilkoding førte til at Sverigedemokraterna først ble gitt et mandat for lite under valget i Sverige. Jækla ubehagelig, sier valgfunksjonæren bak tabben.

Publisert Publisert

Sverigedemokraternas partiledere Jimmie Åkesson i spissen sikret seg 63 representanter i Riksdagen, ikke 62 som den foreløpige mandatfordelingen først tydet på. Foto: NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aftonbladet har snakket med valgfunksjonæren i en valgkrets i Västra Götaland, som forteller hvordan feilen oppsto.

Funksjonæren ringte først inn det foreløpige resultatet for riksdagsvalget til Valgmyndigheten, deretter for kommunevalget og til sist for valget på nytt landsting.

– I Västra Götaland snakker man jo ikke om landsting, men om region. Det var seint på kvelden og jeg gjorde feil, medgir valgfunksjonæren.

Les også

En av disse to blir statsminister i Sverige. Det kan gå lang tid før vi vet hvem det blir.

Gjorde feil

Resultatet fra landstingsvalget ble feilaktig kodet med en R, noe som også er koden for riksdagsvalg.

Vedkommende som tok imot telefonen på Valgmyndigheten, registrerte derfor feil resultat fra valgkretsen, og dette ga Centerpartiet ett mandat for mye, på bekostning av Sverigedemokraterna.

– Jækla ubehagelig at det ble slik. Man får vel si at dette er en systemfeil, men jeg syns det er for enkelt å gjøre en slik feil, sier funksjonæren.

Ble oppdaget

Feilen ble oppdaget under den ordinære kontrolltellingen av stemmesedler og resulterte i at den borgerlige blokken mistet ett mandag.

De rødgrønne partiene økte dermed ledelsen i søndagens valg med to mandater til 144 representanter i Riksdagen. De borgerlige partiene i Alliansen fikk 142.

Ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna, som ingen av de to blokkene vil samarbeide med, fikk 63 mandater.

Valgresultatet er foreløpig, det endelige resultatet presenteres først fredag. Tellingen av rundt 200.000 forhånds- og utenlandsstemmer skal være fullført onsdag.

Publisert