Minst 79 døde i Hellas: Kiriaki flyktet i bilen, og overlevde. Naboene gikk mot sjøen og ble fanget av flammene.

Da flammene nærmet seg, kastet Kiriaki Alexiadou og barnebarnet seg i bilen og flyktet i sikkerhet. Naboene løp ned mot sjøen og ble brent til døde.

Publisert:

Hellas sørger etter brannkatastrofen som kostet minst 79 mennesker livet, men ekspertene mener at myndighetene kunne ha gjort langt mer for å forebygge og begrense omfanget av slike branner. Denne kvinnen overlevde og ble funnet da brannmannskaper gjennomsøkte hus i landsbyen Mati øst for Aten onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Mati øst for Aten var en av landsbyene som ble hardest rammet av skogbrannene som herjet tidligere i uka. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Hundrevis av fastboende og feriegjester rakk bare å få med seg klærne de hadde på seg da tidenes verste skogbrann rammet den idylliske landsbyen Mati mandag kveld.

Skjebnen avgjorde om de overlevde infernoet av flammer, gnistregn og glovarm vind som rammet dem, og hver og en av dem var prisgitt naturens groteske lotteri.

– Mannen min sa at vi måtte ta med oss den sju år gamle sønnesønnen vår, forteller 62 år gamle Kiriaki Alexiadou.

– Vi løp til bilen mens konglene brant på trærne rundt oss, forteller hun.

Fanget av flammer

Med rennende tårer peker hun på det utbrente skjelettet av det som en gang var nabohuset, der eierne tapte kampen mot flammene.

– Politikvinnen som bodde der, mannen hennes og de to barna deres gikk til fots mot sjøen, men de ble fanget av en vegg av flammer, forteller Alexiadou.

79 mennesker er hittil funnet døde etter de verste skogbrannene i gresk historie. Men et ukjent antall er fortsatt savnet og tallet kan komme til å stige.

Tok sjansen

Theodoros Christopoulos hadde bare sekunder på seg til å avgjøre om han skulle flykte mot stranda og sjøen eller bli værende da brannen nærmet seg.

– Det var fem av oss. Jeg sa «gå inn i huset igjen». Vi stengte vinduslemmene av aluminium, og jeg tenkte at det som skjer, det skjer. Veien var alt blokkert av biler som forsøkte å komme seg ut av Mati, forteller han.

Christopoulos var blant de heldige, huset hans er relativt uskadd og alle de fem som gjemte seg inne, overlevde brannen.

Spor på stranda

Mange av Matis innbyggere lyktes med å ta seg ned til stranda, der sporene etter dramaet fortsatt er mange.

En sandal, en jakke, en barneleke. Over hele området ligger gjenstander som vitner om hastig flukt og det landsbyboeren Sabi Kissov kaller «en helvetes natt».

Selv hjalp vaktmesteren en kreftsyk 73-åring ned til stranda.

– Det var minst 300 av oss. Røyken var aller verst, det gjorde vondt å puste, forteller Kissov.

Noen av dem som søkte tilflukt i vannkanten, ble reddet av småbåter som kom til. Andre var ikke så heldige.

Rett bortenfor Kissovs hus ble 26 forkullede lik funnet i hagen til en villa, der klippene gjorde det umulig å ta seg helt ned til vannet. Flere av dem var i samme familie og lå og klamret seg til hverandre.

Ikke overrasket

Eksperter er ikke overrasket over skogbrannene som rammet området rundt Aten denne uka og mener at der er flere årsaker til at omfanget ble så stort.

Altfor tett bebyggelse omgitt av nåletrær, samt dårlig tilgang til noen av eiendommene, gjorde slukkingen svært vanskelig, sier skogeksperten Nikos Bokaris.

– Nåletrærne var svært gamle og store og ga næring til flammene som spredte seg raskt i vindkast opp mot 28 sekundmeter, påpeker han.

Klimaendringer

Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener værforholdene bidro til at omfanget av skogbrannene ble så stort, og han får delvis støtte fra geografen og naturkatastrofeeksperten Kostis Kalambokidis.

– Vi vet godt at klimaendingene skaper mer og mer ekstremvær, sier han.

Men været kan forutsees, påpeker Kalambokidis, som mener mer kan gjøres for å begrense risikoen.

– Selv i land med enorme midler til å bekjempe skogbranner, er risikoen enorm når man danner urbane områder midt inne i skoger, sier han.

Manglende beredskap

Miljøforskeren Christina Theohari mener myndighetene både kunne og burde ha gjort langt mer for å bygge opp beredskapen. Grunnleggende planlegging, som annonsering av evakueringsplaner, kunne ha reddet liv i Mati, mener hun.

– Vi er lei av å si det, av å gjenta det gang på gang, uten at noe skjer, sier Theohari.

Flere av dem som omkom i Mati, ble innhentet av flammene mens de satt fast i trafikkork, noe som også gjorde det vanskelig for brannmannskaper å ta seg fram.

Brannhydranter som ikke var tilkoblet, overgrodde hager og trekroner som lente seg inn over bygninger, bidro også til katastrofen.

En underfinansiert brann- og redningstjeneste og mange grekeres manglende bevissthet om brannfare, er også en oppskrift på katastrofe, mener ekspertene.

Les også

– Vi var omringet av flammer. Men vi er i live. Vi klarte det.

MATI: En brannskadd sommerleir i Mati øst for Aten onsdag. Foto: Thanassis Stavrakis, AP / Scanpix

Uklart hvor mange som er savnet

En talsperson for brannvesenet opplyste onsdag at antall omkomne har steget fra 74 til 79. Hvor mange som er savnet, er uklart. Myndighetene har ennå ikke kommet med noe anslag over mulige ofre som ikke er gjort rede for.

Et stort antall brannfolk jobber fortsatt med etterslukking i områder nordøst for Aten. Andre jobber med å bekjempe en annen skogbrann vest for byen.

Samtidig pågår letingen etter flere ofre. En av lederne for redningstjenesten har sagt at «problemet er det som er gjemt under asken».

Tirsdag kveld ble 82 mennesker fortsatt behandlet på sykehus. Blant dem var det rundt ti barn, og tilstanden for de fleste av dem var alvorlig.

RAFINA: Forbrente trær hogges i Rafina utenfor Aten onsdag. Foto: Thanassis Stavrakis, AP / Scanpix

Teori: Kan ha blitt påsatt

Det oppsto kaos ved kysten øst for Aten da flammene spredte seg lynraskt mandag kveld. Hundrevis av mennesker søkte tilflukt ved strender og i vannet, hvor de senere ble plukket opp av båter.

Mandag kveld blåste det storm i de rammede områdene, noe som bidro til at flammene spredte seg svært raskt. I tillegg var det varmt og ekstremt tørt.

Flere branner oppsto samtidig, noe som har fått myndighetene til å mistenke at de kan ha blitt påsatt. Én teori er at brannene ble startet av kriminelle som ville stjele fra evakuerte hus.

Anklagere knyttet til Hellas' høyesterett har opplyst at de har startet etterforskning av skogbrannene.

NEDBRENT: I den nedbrente skråningen i Mati står ruinene av et hus. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS, Reuters

– Løp som en galning

Athanasia Oktapodi (60) sier det gikk fem eller ti minutter fra han først så flammene, til brannen var i hagen hans.

– Jeg løp som en galning, kom meg til stranda og stakk hodet under vann. Så kom patruljebåtene, forteller Oktapodi.

Anna Kiriazova (56) forteller at brannen kom svært brått, og at det var kraftig vind. De trange gatene utenfor boligen hennes var blokkert av biler, og hun og ektemannen bestemte seg for å bli i huset i nærheten av Mati.

De sprutet vann over bygningen med en hageslange, stengte skoddene foran vinduene og tok håndklær foran ansiktene.

– Infernoet varte i rundt en time. Jeg har ikke ord som kan beskrive det vi gikk gjennom.

Publisert: