Innestengte innbyggere i Strasbourg får vende hjem

Tusenvis av mennesker får dra hjem etter å ha vært under såkalt lockdown i timevis etter skytingen i Strasbourg, hvor tre er bekreftet drept.

Publisert Publisert

HOLDT IGJEN: Over 5000 tilskuere fikk ikke lov til å dra hjem etter at basketballkampen på sportsarenaen Rhenus i Strasbourg tirsdag kveld på grunn av skyting på julemarkedet i byen. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Natt til onsdag søkte fransk politi etter mannen som antas å stå bak skytingen på julemarkedet i Strasbourg tirsdag kveld.

Samtidig som jakten på gjerningsmannen pågår, har politiet begynte å evakuere tusenvis av mennesker som har vært innestengt på restauranter, kafeer, på jobb og andre steder rundt om i Strasbourg siden skytingen på julemarkedet startet. I 1-tiden natt til torsdag fikk flere vende hjem.

Utrygt i sentrum

Medlemmer av EU-parlamentet som bor utenfor sentrum av Strasbourg, får lov til å dra hjem på egen risiko, opplyser president Antonio Tajani i EU-parlamentet. Rundt 2000 personer var låst inne i EU-parlamentet.

Sentrum av Strasbourg anses fortsatt som utrygt, og medlemmer av parlamentet som bor der, kan bli eskortert hjem av det franske politiet dersom det er mulig, opplyser Tajani.

Ikke lenge etter midnatt natt til onsdag ble over 5000 personer evakuert fra sportsarenaen Rhenus etter å ha vært på basketballkamp, skriver SIG Strasbourg på Twitter. Da hadde de vært på stadionet i fem timer. Politiet evakuerte grupper på 100 personer av gangen.

Vil ikke ta sjanser

– Den avgjørelsen det haster mest å ta i natt er om vi skal frigjøre folk som er under lockdown, sa borgermester Roland Ries til TV-stasjonen BFMTV ved midnatt. Ries sa gjerningsmannen er på frifot og sier at de ikke kan «la flere mennesker potensielt bli mannens mål».

Borgermesteren sa også at han ikke vet hvordan gjerningsmannen, «tross alle sikkerhetsinstrukser», kom seg gjennom sikkerhetskontrollene før han begynte å skyte på julemarkedet i byen.

Skulle bli pågrepet

Politiet har startet terroretterforskning etter at tre personer ble skutt og drept på markedet. Tolv personer er skadd.

Det har tidligere vært meldt om fire drepte, men innenriksminister Christophe Castaner bekrefter i 2-tiden natt til onsdag at det er snakk om tre drepte.

Gjerningsmannen er identifisert som en 29 år gammel mann, født i Strasbourg og har kriminelt rulleblad. Mannen skal være på en liste over personer som anses å være en trussel mot rikets sikkerhet.

Politiet dro til mannens bopel før skytingen for å pågripe ham, men han var ikke hjemme. Hjemme hos mannen fant politiet eksplosiver. Det er ikke kjent hvorfor han skulle pågripes.

Publisert