Over 40 palestinere drept av israelske skarpskyttere

Minst 41 palestinere er drept av israelske soldater på Gazastripen, der det er store demonstrasjoner mot USAs ambassadeåpning i Jerusalem.

Publisert:

Over 40 palestinere ble skutt og drept av israelske soldater på Gazastripen mandag, samtidig med at USA åpnet sin omstridte ambassade i Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix

Palestinske demonstranter på Gazastripen satt mandag fyr på bildekk i et forsøk på å røyklegge områder nær grensa mot Israel og unngå å bli truffet av kuler fra israelske skarpskyttere. Foto: AP / NTB scanpix

35.000 palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag langs grensa i forbindelse med 70-årsdagen for Israels opprettelse og USAs åpning av ambassade i Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Blant de drepte er en 14 år gammel gutt, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Over 1.700 andre ubevæpnede demonstranter er såret, mange av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd fra israelske skarpskyttere på flere hundre meters hold.

Den palestinske regjeringen anklager Israel for å begå en massakre og ber verdenssamfunnet om å få en slutt på voldsbruken.

Amnesty International kaller de israelske soldatenes bruk av skarpe skudd mot ubevæpnede demonstranter for et åpenbart brudd på menneskerettighetene.

Bryter menneskerettighetene

– Vi er vitne til et åpenbart brudd på internasjonal lov og menneskerettighetene. Disse grufullhetene må øyeblikkelig opphøre, tvitrer menneskerettighetsorganisasjonen.

Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dødstallet mandag er det høyeste i løpet av én dag så langt.

Over 80 palestinere er drept de siste ukene, de aller fleste etter å ha blitt skutt under demonstrasjoner langs grensa. Blant de drepte er flere barn og to pressefotografer.

Over 2.000 palestinere er truffet av skudd under demonstrasjonene, og mange av dem er skadd for livet.

Internasjonal kritikk

Rundt 35.000 palestinere demonstrere mandag i utkanten av den flere hundre meter brede sikkerhetssonen israelerne har etablert på palestinsk side av grensa til Gazastripen.

Noen av demonstrantene tente fyr på bildekk for å røyklegge området, i håp om at det skulle gjøre det vanskeligere for de israelske skarpskytterne å treffe. Flere kastet også stein og skjøt med sprettert mot den strengt bevoktede grensa.

Israel har høstet sterk internasjonal kritikk og anklages for overdreven maktbruk mot demonstrantene.

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Publisert: